Изцедената кърма е най-добрата храна за вашето бебе, когато не можете да го накърмите. Съответно всяка майка стига до идеята, че е добре да има предварително изцедена кърма за подобни случаи. Но тъй като добрата хигиена е задължителна за безопасността на изцеденото мляко, в следващия текст ще обясним правилните методи за съхранение и използване на изцедената кърма. Още повече по този начин дори и партньорът или някой друг ваш близък, който остава с бебето, може да го нахрани.
Кой е най-добрият метод за съхранение на кърмата?
За бебето всеки вариант на кърма е по-здравословен от адаптираното мляко. Но има градация. Прясно изцедената кърма е по-добра от охладената, а охладената е по-добра от замразената. Причината е, че в нея има повече антиоксиданти, витамини и мазнини, отколкото в охладеното или замразеното мляко. Съответно прясно изцедената кърма е най-добрият вариант за заместител на сученето.
Колко дълго се съхранява кърма
След като кърмата се изцеди в чист съд, можете да я съхранявате при стайна температура, в хладилник или във фризер, в зависимост от това кога планирате да я използвате. Ето указанията.
Съхранение на стайна температура: от 16 до 25 °C
- Безопасен срок на съхранение: до 4 часа. Максимум шест часа за мляко, изцедено при изключително чисти условия.
Съхранение в хладилник: около 4 °C.
- Безопасен срок на съхранение: до три дни. Максимум до пет дни за мляко, изцедено при изключително чисти условия.
Съхранение във фризер: при температура под –18 °C
- Безопасен срок на съхранение: до шест месеца. Максимум до девет месеца за мляко, изцедено при изключително чисти условия.
Предварително замразената кърма, впоследствие размразена в хладилник, е безопасна за употреба до два часа при стайна температура и до 24 часа в хладилник. Не я замразявайте отново!
Изключително чистите условия означават стриктно спазване на инструкциите за почистване и стерилизация на вашата помпа за кърма. За повече информация – свържете се с консултант по кърмене или здравен специалист.
Ако детето е родено недоносено и е в отделението за интензивно лечение за новородени, може да се прилагат по-строги мерки за изцеждане и съхранение на кърмата. Това зависи от вътрешните разпоредби на болницата. Тогава може би ще се наложи кърмата да е само прясно изцедена. Това пък означава, че винаги трябва да сте готови с помпа за изцеждане, когато отивате да раждате. Така ще сте подготвена и за подобна ситуация.
Препоръки за хранене с изцедена кърма
По време на съхранение майчиното мляко обикновено се разделя на слоеве. Мазнината, която се съдържа в кърмата, се утаява както всяка друга мазнина. Разклатете леко бутилката, за да смесите слоевете, преди да я дадете на детето. Енергичното разбъркване и разклащане обаче не се препоръчва.
Когато бебето се храни с изцедена кърма от чаша или шише, бактериите от устата му преминават в млякото. Поради това е най-добре да изхвърлите недоизпитото мляко час след храненето. За да не изхвърляте големи количества, по-добре размразявайте по-малки количества с изцедено мляко. Това условие се спазва най-лесно, като още при поставянето ѝ във фризера, кърмата е разделена на малки порции. Не забравяйте колко е ценно млякото ви и колко трудно сте го изцедили.
Преди да поставите изцеденото мляко в хладилника или фризера, не забравяйте да посочите количеството и датата на изцеждането. Пишете го с маркер върху бутилките или торбичките. Или си залепете етикети. Това ще улесни употребата на изцеденото мляко.
Как да съхранявате кърмата в хладилника
За да съхранявате изцеденото мляко безопасно в хладилника, охладете кърмата възможно най-скоро след изцеждането. Съхранявайте млякото в чисти бутилки или торбички с кърма. Не добавяйте топла кърма към охладено мляко.
Съхранявайте кърмата в най-студената част на хладилника. Това е задната част на рафта над чекмеджето за зеленчуци. Колкото и да е удобно, избягвайте да съхранявате мляко във вратата на хладилника. Там температурата не е толкова постоянна.
Как да съхранявате кърмата във фризера
Замразявайте кърмата възможно най-скоро след изцеждането. Не добавяйте топла кърма към замразено мляко. Съхранявайте млякото на малки порции (по-малко от 60 ml), за да улесните размразяването и да намалите млякото, което бебето няма да изпие и ще изхвърлите. След размразяване порциите могат да се смесват.
Уверете се, че пликът или бутилката за съхранение на кърма са подходящи за замразяване. И внимавайте, защото някои стъклени бутилки могат да се спукат при ниски температури. Торбичките за съхранение на кърма са идеални за съхранение на замразено мляко: те са готови за употреба, устойчиви на студ и лесно се надписват.
Не пълнете бутилки или торби на повече от ¾. Млякото се разширява, когато замръзне.
Съхранявайте замразеното мляко в задната част на фризера, където температурата е постоянна. Не го поставяйте до стените на фризерите с автоматично размразяване.
Хранене със замразенa кърма
Извадената от фризера кърма може да се размрази в хладилника. Това обикновено отнема около 12 часа. Друг вариант е да поставите бутилка или торбичка замразено мляко под топла течаща вода (макс. 37 °C). Не размразявайте кърмата при стайна температура – външните части от нея се размразяват по-рано и докато се размрази ядрото, може да стане негодна.
Напълно размразеното мляко може да се съхранява максимум два часа при стайна температура и максимум 24 часа в хладилника.
Не размразявайте замразената кърма в микровълнова печка или вряща вода. Това може да повлияе отрицателно на хранителните и защитни свойства на кърмата. Неравномерното нагряване може да доведе и до изгаряне на бебето.
Ако след размразяване оставите кърмата на стайна температура, но не я използвате в рамките на два часа, трябва да я изхвърлите. Не я замразявайте отново.
Как да загреем изцедената кърма
На здрави бебета може да се дава кърма със стайна температура. Или, ако детето предпочита – с телесна температура. Някои бебета са по-капризни към температурата на млякото. Други пият мляко с всякаква температура. Така че трябва да експериментирате, за да разберете. Но винаги изпробвайте температурата с капка на вътрешната част на китката си.
За да загреете кърмата, поставете бутилката или торбичката в чаша или купа с топла вода. Оставете е няколко минути, докато млякото достигне телесна температура (37 °C). Може да се използва и нагревател за бутилки. Не загрявайте млякото над 40 °C или в микровълова фурна.
След топлата баня завъртете леко бутилката или плика, за да смесите отделената мазнина. Може да видите как млякото се хомогенизира и тогава може да спрете с бъркането.
Миризмата на размразена кърма може се различава от тази на прясно изцедената. Това се дължи на действието на ензим, който разгражда мазнините до мастни киселини, предотвратявайки развитието на опасни бактерии.
Но, ако сте спазили всички препоръки за безопасно съхранение, млякото след размразяване е абсолютно безопасно. Независимо от това какъв е ароматът му.
Съхранение по време на път
Ако трябва да транспортирате кърмата от вкъщи до работа, използвайте хладилна чанта. Сложете в нея пакети с лед. Те няма да замразят кърмата, но ще я задържат достатъчно охладена.
Може би ще харесате
Още от Детето 0 - 3+
Изхождане и запек при новородени
Най-важната задача за една майка след раждането е да започне да храни бебето си. Дали ще го кърми или ще …
Абсцес на гърдата
Абсцесът на гърдата е болезнено натрупване на гной в гърдите, причинено от инфекция. Засяга предимно жени, които кърмят. Абсцес на …
Жълтеница при новородени
След като бебето се появи на бял свят, то ще бъде обект на щателен медицински преглед. Педиатърът започва с преглед …