Есен е – астрономически, гастрономически и всякак! И понеже в Майко Мила, както вече знаете, ОБОЖАВАМЕ да ядем, какво, смятате, ни се е дояло днес? ЛЮТЕНИЦА! Добрата лютеница обаче изисква майсторлък в приготвянето и ние си го намерихме в ето този подробен Пътеводител на лютеницата. Благодарим от сърца, души и най-вече – от огромните си стомаси, на Яна Ноел, която разкрива чушково-доматения си ноухау за нас и вас. Пък ако вие знаете още някой пиниз, който не е написан тук, не се свенете да ни го кажете. А ние отиваме да мажем филии. Чао!
Стъпка 1!
Както моята приятелка Leah Davcheva започва всяка своя рецепта: Ставаш в 6 часа…
Взимат се много, МНОГО червени чушки. От автентичен селски производител.
Стъпка 2.
Изчистват се от семките и дръжките. Тоест – изтърбушват се!
Стъпка 3.
Миене с ВОДА. Някои хора направо ги печат, че нали „минавали през огън“, но ние не ги признаваме тия работи.
Стъпка 4.
Пекат се на цинкия. Излишно е да казвам, че е нужен селски двор. Пали се огън, а когато има огън, има и пушек. Ако живеете в лъскав комплекс (да кажем на име „Магнолия“), съседите няма да одобрят тази практика.
Стъпка 5.
Или на скара.
Правило: ако пламти огън, сложи цинкията. Ако има само жар, слгай направо на скарата.
Стъпка 6.
Задушават се и се обелват.
Ей така се бели чушка-образец. Не всички са такива, страхувам се.
Стъпка 7.
И така първият ден е минал. Ляга се да се спи.
Стъпка 8.
На другия ден се взима доматито. Пак от село.
Колкото чушки, толкова и домати сложихме. Без няколко, които разумни хора спасиха за салати.
Стъпка 9.
Измива се.
Красота!
Стъпка 10.
Потапя се за 30 секунди във вряла вода, за да се обели. По Раймонд Вагенщайн.
Стъпка 11.
Нарязва се. Ама на кубчета.
То човек да реже ли, да снима ли… нямам снимка на доматите на кубчета.
Стъпка 12.
И започва едно варене…
Стъпка 13.
Докато трае горното варене, чушките от предишната вечер се нарязват на ситно.
Този етап е познат като „медитация с чушки“.
Стъпка 14.
И се сипват при доматите.
Стъпка 15.
И пак едно варене и бърканеее… докато се сгъЗти според вашето желание.
Когато желанието ви се изпълни, се слагат сол, захар и олио – пак по желание.
Стъпка 16.
Като се сипе в бурканчета, започва варене номер петнайсет.
Използва се автентичен и опитен казан.
Стъпка 17.
Докато бурканчетата се варят, можете най-накрая да си вземете един душ.
Стъпка 18.
И накрая да се насладите на българския червен хайвер. Около петстотин чушки и домати са преминали лично през ръцете ви няколко пъти. Лютеницата се заредила с вашата положителна енергия, която ще ви топли цяла зима! Приятен апетит!
Може би ще харесате
Още от И аз съм човек
Риана и втората ѝ бременност като за Суперкупа
Риана е истински майстор на това да разкрива бременността си по впечатляващ начин. Първата ѝ бременност обяви със снимка …
Какво прави мъжът ми толкова време с телефона в банята?
Така зададен въпросът от заглавието не предполага кой знае колко различни отговори. Авторката на този текст, която предпочита да е …
Отпуск заради менструация – супер на теория
В края на декември долната камара на испанския парламент прие първия по рода си в Европа закон за отпуск при …
4 Коментари
Ех колко ми се правииии! Като пораснат малко децата и имам да отделя 1-2 дни (дали някога ще се случи?!?), непременно ще си направя домашна лютеница. Ще ги хвана и да помагат, както ние едно време. Спомени!
Много прилича на лютеничката, която прави баба ми, а вече с гордост и ние 🙂 не бихме я заменили за нищо на света! Като времетраене и стъпки е като гореописаната, но със следните разлики:
Чушките и доматите са в съотношение 2:1 (така добива по- опушен вкус), слагаме също и няколки килограма печен патладжан, а при варенето и малко настъргани ябълки. Става божествена!