Днес при нас е Даниела Динева от Cooks & Bakes с двете ѝ прекрасни момчета, които ѝ помагат в готвенето. Заедно ще ни покажат рецепта за лесни и здравословни крекери, а преди това ще си споделим няколко причини защо да “забъркаме” и децата в готвенето. Към тях има и много интересно видео с рецептата за полезния и вкусен снакс от Даниела. Съветваме ви да го гледате със слушалки!
Колкото повече си стоим вкъщи, толкова повече осъзнаваме колко е трудна ролята на работеща майка и домакиня. Постоянно търсим начини да улесним процеса, а едновременно с това да ангажираме вниманието на децата с нещо различно от електронни устройства.
И ако не ви е страх от бъркотия, готвенето е перфектното решение, затова събрахме няколко причини, които да ви мотивират да вкарате децата в кухнята заедно с вас.
Децата, които готвят, хапват.
Включването на децата в процеса на готвене значително увеличава шанса те наистина да опитат готовото ястие. Може би така ще успеете да ги накарате да пробват нови продукти или поне да възпитате у тях приветлив и открит подход и ръце и стомах, отворени към нови вкусове, култури и нагласи.
Децата, които готвят, казват „мога“, не „не мога“.
Давайки на децата си отговорни задачи в кухнята (разбира се, съобразени с възрастта им и винаги в присъствието на възрастен), им даваме увереност, че могат да сътворят нещо вкусно и красиво. А това събужда у тях креативното мислене и желание за експерименти.
Готвенето е начин да се говори за здравето.
Експертите казват, че най-важното нещо, което можете да направите за здравето си, е да готвите у дома. А да поканите децата в кухнята от ранна възраст, насърчава навик, който ще им е полезен за цял живот. Освен това ви дава възможност да разказвате за полезните съставки на всеки продукт и с това да създадете култура за здравословното у децата си.
Готвенето сближава готвачите от всички възрасти.
Готвенето винаги е било семеен момент, изпълнен с традиция и любов към предците. Можете да покажете на децата си рецепти, които вашите родители са ви показали. Ако имате някакви международни корени, можете да ги почувствате по-силно през кулинарията. И най-вече готвенето е споделен момент, който да ви помогне да опознаете децата си, а и те вас.
А ето и рецептата за крекери без глутен.

Необходими продукти:
- 100 г бадемово брашно
- 60 г мляно сусамово семе
- 30 г чия, накисната в 150 мл хладка вода за 10 минути
- щипка сол
- микс от подправки – чубрица, червен пипер, босилек
Начин на приготвяне:
Оставяме чията за 10 минути да набъбне. Смесваме брашното, семената и подправките и разстиламе върху тавичка с хартия за печене. Правим леки разрези с ножа като крекери.
Печем 20 минути на предварително загрята на 160°С с долен и горен реотан фурна. Като изключим фурната, оставяме вътре за още 10 минути.
Много подходящи с дип или сос от авокадо и подправки.
Цялата рецепта и как се справиха децата на Дани, можете да видите тук. Само не забравяйте да си сложите слушалките!
You might also like
More from И аз съм човек
В скалите, в бункер, сред водата – удивителните „аре не би“ места за настаняване
Бизнес пътешествениците познават стерилния лукс на Hilton или спартанските условия в хотели край големи европейски летища. Там обикновено ви очаква …
Другият мъж в живота на мама
Нашата нова авторка Теодора Илиева разказва за някои преживявания, когато в живота на мама се появи друг мъж. Ако искате да …
Риана и втората ѝ бременност като за Суперкупа
Риана е истински майстор на това да разкрива бременността си по впечатляващ начин. Първата ѝ бременност обяви със снимка …