Ние сме това, което ядем. Но как всъщност хранителните ни навици отразяват личността и културата ни? В опит да разберете това, фотографът Грег Сегал пътува по света и снима деца от различни страни, използвайки в сценографията продуктите, с които обикновено се хранят.
Проектът Daily Bread: What Kids Eat Around the World е сниман в продължение на 3 години в 9 държави: САЩ, Индия, Малайзия, Германия, Франция, Италия, Сенегал, Обединените арабски емирства и Бразилия. „Фокусирах се върху децата, защото хранителните навици започват от ранна възраст“, казва Грег Сегал пред Bored Panda. Той моли хлапетата да съставят дневник с всичко, което са консумирали в рамките на една седмица, и после включва ястията в снимките. Целта му е да покаже цялата хранителна палитра на едно дете и да провокира родителите да се замислят за режима на своите.
Според него хората не подхождат с достатъчно внимание към това, с което се хранят, защото все по-често не ние сме тези, които приготвяме храната си. Затова в книгата е отделено място на културите, в които е заложено не само готвенето като ценност, но и отглеждането и „улова“ на храната от хората.
Кауакани Яуалапити: „Когато сте гладни, просто отивате до реката с мрежата си“

„Трябват ми пет минути, за да си уловя вечерята“, казва момичето. „Когато сте гладни, просто отивате на реката с мрежата“. Червената боя на очите и по тялото ѝ е забъркана от семената урукум и я предпазват от зли духове.
Една от тенденциите, които книгата отразява, е, че децата от големите градове в западния свят се хранят по „зловещо подобни начини“, по думите на фотографа, въпреки че имат съвсем различни хобита и интереси.
И обратното – често най-качествените храни се консумират не от най-богатите, а от най-бедните. „В САЩ семействата с ниски доходи са най-големите потребители на нездравословна храна, защото е евтина. Но в Мумбай една пица струва 13 долара – непосилна сума за повечето хора. Така че много семейства там се хранят с достъпни и здравословни продукти като леща и карфиол.“, казва Сегал.
Анчал Сахани, която яде карфиол и колекционира опаковки от шоколад

Докато се разхожда, събира опаковки от шоколад, които намира по пътя около магазина за хранителни стоки.
Анчал мечтае също майка ѝ да я обича по начина, по който обича братчето ѝ.
Фотографът работи с около 60 деца, 52 от които са включени в книгата, документираща фотопътешествието му. „Започнах да снимам сина си и приятелите му от училище в задния си двор в Алтадена, Калифорния. После реших, че проектът ще има по-голям смисъл, ако се представи разнообразието от хранителни навици на повече места по света. Ако степента на затлъстяване в дадена страна е 25%, имах за цел да отразя това число в моята малка извадка.“
Ето още 7 от прекрасните снимки, включени в книгата на Сегал, представящи деца от всички места, които е посетил.
Мейса обича овесена каша и козе месо, но и хляб със спагети…

Розали може да готви леща с наденица. И да я яде

Берил, която отглежда спанак на терасата си

Юсуф – ирландска кръв в Дубай

Райската градина на Ханк

Андреа, който не иска и да чуе за карфиол

Шницел, без гарнитура от броколи, моля!

Още:
Може би ще харесате
Още от Препоръчваме
“Tой я бие, а тя стои” – защо?
Днес в Майко Мила публикуваме откровения разказ на Мартина Лазаревич за живота ѝ като жертва на домашно насилие. Тя пусна …
Супермоделът, който слезе от модния подиум и стана суперписател
Един от супермоделите на 80-те години, любима корица на “Воуг” и лице на стотици кампании е датчанката Рене Тофт Симонсен. …