В Майко Мила много обичаме хляб. Толкова го обичаме, че веднъж в Италия Красимира изяде шест панерчета печен хляб и после три дена ѝ беше лошо.
Гледаме обаче да не прекаляваме с него системно и винаги сме се чудили как издържат на божествения аромат на прясно изпечен хляб хората, които работят в пекарни, хлебарници и всякакви други храмове на топлия хляб.
Съдбата реши да ни отговори на този и други въпроси, срещайки ни с един от майсторите, които правят хляба в BILLA. Няма как да не сте усещали примамливата миризма на закуски и всякакви тестени печива, когато влизате в магазините от веригата – тя идва от BILLA Пекарна, където всеки ден се произвеждат десетки видове хляб и хлебни изделия.
Какво е да си майстор-пекар, който всеки ден в продължение на години твори тестените съвършенства в BILLA? Какво се изисква, за да направиш хубав хляб, кой е любимият хляб на българите и още много други въпроси задаваме днес на Георги Кацаров, а ние ви съветваме да прочетете отговорите, хапвайки си вкусен, топъл хляб. Ние така направихме и ни беше много хубаво.
Хлябът ли е любимата и неотменно присъстващата храна на масата на българите?
По наши наблюдения за повечето българи хлябът винаги ще си остане част от менюто и едно от най-обичаните неща за хапване. А за тези, които го избягват в основния му вид, BILLA е насреща, за да предложи по-здравословна алтернатива.
Много често жените са тези, които се грижат за храната вкъщи и имат водеща роля при пазаруването и избора на продукти. Особено при семействата с деца фокусът се прехвърля върху това какви продукти се избират за семейното меню.
Майките са добре информирани, интересуващи се от новостите и са с претенции към качеството – именно те са чести клиенти на магазините на BILLA.
Любовта към хляба ли доведе до проекта BILLA Пекарна, а не BILLA Млекарна например?
Разбира се. Професионалните пекари в BILLA имат много динамични дни и мисълта, че дават нещо вкусно на хората всеки ден, е голям стимул за тях. Знаем, че дните им са напрегнати, но пък крайният резултат винаги е налице и е страхотен.
Самият факт, че вадим пресен хляб на всеки 30 минути подсказва колко бързо клиентите ни изкупуват нашите творения. Това ни зарежда и дава смисъл на всичко.
Как се приготвя хлябът в пекарните на BILLA? Какви са отличителните му качества и предимства?
BILLA пекарна дава възможност на клиентите да избират между 45 вида хляб и закуски всеки ден. Всеки месец пък създаваме абсолютно ново и уникално предложение.
Целта ни е много висока – да се доближим до изискванията за вкус, вид, форма и грамаж и на най-взискателните почитатели на хлебните изделия. А що се отнася до предимствата, те също са доста:
- печивата са пресни и свежи, изпечени на място и излезли от фурната на всеки 30 минути. Съобразяваме видовете печива с часовете от деня – сутрин, разбира се, има повече закуски, така че човек да може да дойде при нас преди работа например и да открие най-вкусния старт на деня си
- всички печива са замесени и опечени от професионални пекари – с качествени съставки и отношение към продукта
- осигуряваме наистина много и вкусни предложения, така че да откликнем на всяко изискване и потребност. Различните видове хляб са замесени с брашна, подходящи за всякакви режими и предпочитания – от традиционния любим бял хляб до по-здравословни и нискокалорични алтернативи, обогатени с комбинация от семена и фибри.
Да правиш хляб не е лесна работа. Какви хора правят хляба в BILLA и къде са усвоили този майсторлък?
BILLA инвестира в повишаване на квалификацията на своите кадри. До този момент сa сертифицирали над 270 пекари съвместно със Съюза по хранителна промишленост, който обединява научно-техническите специалисти от целия отрасъл, и МОН.
Професионалното обучение акцентира върху най-новите тенденции и тънкости в производството на качествен хляб и хлебни изделия, а пекарите излизат от него с умения, които правят така, че BILLA Пекарна да предлага продукти с много високо качество. Така BILLA затвърждава водещата си позиция на супермаркет, гарантиращ на своите клиенти високо качество на добра цена.
Има ли на какво да се учи българският потребител при избора си на хляб? Как изглежда качественият и вкусен хляб?
Имаме един образ и представа за качествения хляб, който се познава от първата хапка- Той трябва да е пресен и топъл, с мека сърцевина отвътре и хрупкава коричка отвън. Независимо от рецептата, по която е приготвен, дали е традиционен бял хляб или някакъв по-модерен тип, всеки хляб, изпечен в BILLA, сам по себе си е „най-добър“.
Кой е най-купуваният и търсен вид хляб в BILLA Пекарни?
Както казахме, предлагаме над 45 вида хляб и закуски, а всеки месец създаваме и ново уникално предложение, което клиентите могат да намерят под името „Хляб на месеца“. А що се отнася до най-търсения хляб или хлебно изделие, не бихме могли да сведем избора до един-единствен такъв.
Белият хляб с маслини например е една от най-старите рецепти на BILLA Пекарна. Той се произвежда вече 13 години и продължава да има огромен брой верни почитатели.
Можем да отличим и някои други изделия, които са идеални за комбиниране с домашно приготвени ястия – тиролски хляб с ръжена закваска, фокача, селски на табан, типов хляб или със семена. Багетата, чабатата и земелът са сред най-предпочитаните хлебни изделия за хората, които искат да си правят домашни сандвичи.
Все повече хора водят здравословен начин на живот и първото, което изключват от менюто си, е хляба. Без хляб обаче трудно се живее, той е наслада и за душата освен за тялото. Какво можете да им предложите на тях? Имате ли хляб без глутен например?
Истина е, че вкусът и предпочитанията, както и нуждите на клиентите, се променят в годините. Все по-често те търсят по-здравословни алтернативи – дали поради типа живот, който водят – например свързан със спорт и нуждата да поддържат калориен баланс. Други пък имат здравословни причини – някакви хранителни непоносимости например. За щастие, имаме предложения за всички тях.
Разбира се, не по-малък е броят на хората, които обичат традиционния хляб и неговите вариации, и са клиенти на BILLA Пекарна заради пресния бял хляб, който могат да намерят там всеки ден.
Не можем да наречем тези разлики „сблъсък на поколенията“, а по-скоро разнообразие във вкусовете и потребителската кошница. Радваме се, че все по-често клиентите ни се доверяват и разнообразяват трапезата си и с новите рецепти, които им предлагаме.
Както споменахме, стремим се да разнообразяваме асортимента с по-голям набор от здравословни алтернативи на традиционните рецепти, в отговор на търсенето на клиентите. В пекарната прясно изпечените по-здравословни предложения съдържат комбинация от две или три брашна, различни от бялото – сред които най-често, ръжено и царевично.
Хлябът има ли сезонност, има ли предпочитани типове през зимата и лятото например?
Хлябът присъства постоянно на българската трапеза и рядко различните видове се характеризират със специфична сезонност, но е редно да кажем, че времената са изпълнени с предизвикателства.
BILLA Пекарна, заедно с щандовете за плодове и зеленчуци, Секция „Деликатеси“ и топла витрина, е част от активността „Прясно и безопасно“, която се характеризира със засилени мерки за сигурност и безопасност.
Това означава, че подготовката и съхранението на продуктите се осъществява в обособена зона, която едновременно ги защитава и поддържа свежи. Всички работни помещения и плотове подлежат на регулярна дезинфекция. Пресните тестени изкушения са разположени на рафтове с безопасни плексигласови врати.
В допълнение, всички служители носят защитно облекло, а всички клиенти могат и е препоръчително да използват безплатните найлонови ръкавици, за да изберат и вземат своя продукт.
Нашият апел към тях е първо да разгледат и изберат, а след това да вземат любимия си продукт от BILLA Пекарна, поставяйки го в защитна опаковка. За да осигурим висока хигиена, сме предоставили на клиентите още щипки и опаковки както за вземане, така и за пакетиране на продуктите.
Откъде добивате брашната, от които се произвежда хлябът в BILLA пекарна?
Хлябът и хлебните изделия, които приготвяме, са замесени само с качествени съставки, с брашно от добра реколта зърно. Ползваме брашно от различни мелници, както и различни закваски. Голяма част от вложените продукти са с български произход, дело на родни производители.
Кой е хлябът на този месец и защо избрахте него?
Хлябът на месец декември е бял хляб със семена и закваска. Ние постоянно следим потребителските предпочитания, за да адаптираме хлебния си асортимент към изискванията на хората.
Хлябът на месеца невинаги е нов за потребителите – по-често е дори добре познат, сред най-често избирания вид от всички предложения.
Какво е хлябът за BILLA?
Хлябът за нас, пекарите в BILLA, е призвание. За нас няма разлика между приготвянето на хляб за нашите семейства и за хората, които идват при нас като клиенти. Обичаме професията си и смятаме, че това е причината нещата да се получават толкова добре. Виждаме същия заряд и в колегите и някакси е приятно да знаеш, че работиш с хора, които не са тук по принуда. Това се отразява и на печивата, които правим за клиентите, а впоследствие на целия им ден.
Може би ще харесате
Още от Влог
Какво да правим при цистит
Който се е сблъсквал с цистит в живота си, се е убедил, че е болезнено, досадно и - като бонус …
BATTLES OF САРМИ – ПОБЕДИТЕЛИТЕ
Ако човек е това, което яде, ние всички сме сарми. Вие може да си мислите, че сте кейл, годжи бери …
Традиционни коледни празници. Разговор с проф. Маргарита Карамихова – част 2
Днес продължаваме с интересната среща с проф. Карамихова, която ни разказва най-сладкодумно за традициите около празнуването на Бъдни вечер и …