Ще спрем ли да местим часовника напред-назад

0
Снимка: Pexels

Европейската комисия бе така любезна да попита гражданите на ЕС дали искат да бъде запазено лятното часово време, или пък тази уморителна и стресираща практика стрелките на часовника да се местят с един час напред (назад) за шест месеца в годината да бъде премахната.

Проучването, в което може да се включите тук, задава пет въпроса: как преживявате лятното часово време, искате да запазите, или искате премахнете съществуващата уредба и защо, предпочитате часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад.

Допитването, което продължава до 16 август, е започнало след искане на Европарламента през февруари, а също на граждани и някои страни – членки на ЕС. Първа Литва заяви, че ще поиска отмяна на закона за смяна на часовото време, защото за повечето хора е неприятно два пъти в годината да местят стрелките на часовниците си. Малко по-късно и Финландия поиска това, за да се използва по-пълноценно дневната светлина. През март анкета показа, че 73 процента от германците предпочитат лятното часово време да бъде премахнато.

Практиката с местенето на стрелките на часовника по два пъти в годината е въведено в няколко европейски страни с цел да се пести енергия през Първата световна война. Тя става популярна в много страни по време на енергийните кризи през 70-те години на миналия век и за да сложи край на вариациите в различните държави, през 90-те години ЕС уеднаквява стандарта и сега всички страни членки местят стрелките с един час напред по Гринуич в последната неделя на март и ги връщат в последната неделя на октомври.

Ако смятате обаче, че тези упражнения със стрелките не ви действат добре, изискват допълнителна настройка към и без това хаотично летящото ви време и вместо да пестят личната ви енергия, още повече ви я изцеждат – кажете си го на ЕК.

Facebook коментари

Добави коментар