Трафикантите на хора дебнат в социални мрежи и зад фалшиви обяви за работа

0

Наскоро в Майко Мила! с текста Тела за продан отворихме темата за трафика на хора – проблем толкова актуален и разпространен, че е придобил чудовищни размери.

Трафикът на хора представлява нелегална търговия с човешки съдби. Той включва набиране, контрол и злоупотреба с телата и/или с труда на мъже, жени и деца. Днес, в XXI век хора по цял свят биват продавани и купувани против волята си посредством насилие, измама и принуда.

В темата за трафика на хора ни въвежда Яна Каролева-Стоянова, която работи в организацията А21 България*. Яна ръководи Националната телефонна линия за борба с трафик на хора, която беше създадена през есента на 2015-а година от А21 България.

Линията е денонощна и безплатна и е първата и единствена подобна гореща линия в България.

Днес Яна е подготвила текст с практически съвети за това как да се предпазим и да не попаднем в мрежата на трафиканти на хора. Ние пък ви препоръчваме да ги пратите на децата си, на близките си, на приятелите си – може да ви се вижда невероятно подобно нещо да се случи точно на вас или ваш близък, но опитът на Яна показва, че никой не е застрахован и понякога и най-малкия пропуск – недоглеждане на договора ни за работа в чужда страна или предоверяване на непознати хора в чужда държава, могат да се окажат фатални. 

*****************************

По данни на Националната комисия за борба с трафика на хора, 13 от всеки 100 000 българи живеят при обстоятелства, в които са попаднали като жертви на трафик, като това е само официалната статистика, а реалният им брой е в пъти по-висок.

Основните начини, по които трафикантите привличат жертвите, са няколко:

Фалшиви предложения за работа, основно в чужбина – в обявата пише едно, но когато човек замине, се оказва съвсем различно. Най-често му биват отнети документите, и човекът е принуждаван е да извършва неща против волята си (трудова или сексуална експлоатация).

Влюбване или така нареченият loverboy модел – трафикантът започва да ухажва момичето, което е проучил предварително, дори понякога сключват брак. После ѝ предлага да заминат в чужбина и там я вкарва в схемата за трафик, най-често с цел сексуална експлоатация. Прочетете и текста Тийнейджъри ще се образоват какво е lover boy и как да казват “НЕ!”.

Интернет (и особено социалните мрежи) – според Европейската комисия, социалните мрежи се превръщат във все по-често използван от трафикантите инструмент за подбор и проучване на потенциални жертви.

Рисковите фактори за попадане в трафик на хора много често зависят от обстоятелствата, при които живее, и решенията, които взима. Въпреки че няма два еднакви случая на трафик на хора, чест общ знаменател при попадналите в трафик е тяхната уязвимост.

Уязвимостта може да бъде финансова, емоционална, физическа или комбинация от няколко вида, и трафикантите се възползват от нея много успешно. Практиката показва, че хората, които попадат в трудова експлоатация, често са жертва на измама (като фалшива или некоректна обява за работа) и поради незнанието си или поради факта, че са притиснати от финансовото си положение, са склонни да вземат рискови решения и да се съгласят да работят при неясни и подозрителни условия.

Ето защо изготвихме списък от препоръки и насоки, които могат да понижат риска от попадане в ситуация на трафик.

Едни от най-честите случаи на трафикиране на хора са с цел трудова
експлоатация. В повечето случаи това става чрез фалшиви или подвеждащи обяви за работа в чужбина, които включват примамливо финансово предложение и почти никакви изисквания към кандидатите.

На място, обаче, се оказва, че условията са други: работният ден е по-дълъг, заплащането по-малко, а в много случаи кандидатите са лишени от личните си документи и принудени да работят, докато изплатят “дълга си”, т.е разходите, които “работодателят” е направил, за да им осигури транспорт и квартира.

Как да работите в безопасност в чужбина?

Уверете се, че агенцията, чиито услуги ползвате, е лицензирана за представляване на българи с цел образование или работа в чужбина.

Визата ви трябва да е със съответния статут – туристическата и тази за временно пребиваващ не дават право на работа.

Договорът за образование или работа трябва да бъде написан в две копия – на език, който разбирате добре, и на езика на страната, в която ще пребивавате.

Никога не подписвайте договор на език, който не владеете добре!

Проверете внимателно заявените в договора условия за работа, задълженията на двете страни, продължителността на работния ден, почивните дни, условията за живот, медицинска застраховка, име и адрес на работодателя, условията за прекратяване на договора.

Не допускайте в договора да бъдат вписани неясни формулировки от типа на “да извършва друг вид работа” или “съгласие за всякакъв вид дейност по преценка на работодателя”.

Винаги имайте под ръка контактите на организация, подпомагаща чуждите граждани в съответната държава

Намерете и пазете у себе си контактите на българското представителство в страната, в която отивате.

В линка тук можете да откриете контактите на българските консулства и дипломатически представителства по света

Оставете подробна информация за това къде ще се намирате на семейството и приятелите си – адрес, телефон за контакт, копия от договора и паспорта си. Полезно е също така да им дадете и актуални снимки на себе си и на хората, с които заминавате.

Уговорете с близките си “сигнал за тревога”, който да можете да предадете, в случай, че попаднете в сложна ситуация и не можете да говорите свободно. Това може да е съчетание от типа на “Тук от дни времето е лошо”.

Подгответе си всички необходими документи за пребиваване в чужбина и направете по няколко копия от всеки.

Никога не давайте документите си на друг и винаги, ВИНАГИ носете със себе си паспорт или лична карта.

Дръжте си очите и ушите отворени и уведомявайте хората, на които имате доверие, за всяко нещо, в което се усъмните.

Препоръчително е по всяко време да разполагате с малка сума пари, около 150 евро, за евентуални спешни случаи.

Научете поне няколко фрази на езика на страната, в която ще пребивавате – “Моля, помогнете ми”, “Къде се намира полицейският участък”, и др.

Наизустете телефонния номер на поне един член на семейството си.

Информирайте се какъв е номерът за спешни случаи на страната, в която ще пребивавате. За ЕС това е номер 112.

Ако имате съмнения за бъдещия си работодател, на сайта на Агенцията по заетостта можете да откриете списък с всички регистрирани легални посреднически фирми за работа в чужбина

Според данни на Европейската комисия, все по-често трафикантите намират и проучват жертвите си в социалните мрежи. Поради свободата всеки да създаде профила си както прецени, самоличността на потребителите и достоверността на публикуваната информация рядко е гарантирана – така на практика не знаеш дали човека, с когото говориш, е наистина този, за който се представя.

Децата и тийнейджърите са особено застрашени от трафик на хора през интернет, тъй като са по-доверчиви и уязвими.

Как да останете в безопасност в интернет?

Никога не предоставяйте на непознати или слабо познати хора в интернет лична информация за себе си – домашен адрес, телефон, име и адрес на училището, ако учите, както и информация за членовете на семейството ви.

Никога не изпращайте свои снимки на непознати в интернет. Oграничете видимостта на информацията, която публикувате, само до близък кръг от приятели.

Не отговаряйте на съобщения с нецензурно, неприлично, обидно или опасно съдържание. Блокирайте потребителите, които ви изпращат подобни съобщения.

Никога да не приемайте предложения за среща с някого, когото познаватe единствено от интернет. Доста често във виртуалното пространство някои хора се представят за личности, различни от тези, които са в действителност.

Ако все пак решите, че искате да се срещнете с човек, с когото сте се запознали в интернет, помнете, че това е доста рискована ситуация, затова е важно да вземете мерки за вашата безопасност, като например:

срещата да бъде в светлата част на деня на обществено място, където има много хора и няма опасност някой да ви отведе, заключи, отвлече или нарани.

Ако другият не желае да се срещнете на такова място и предлага места като апартаменти, тъмни кътчета в парка или безлюдни райони – това е тревожен сигнал и е много вероятно това да е човек, който няма добри намерения.

Ако ще се срещате с човек, когото познавате от интернет, уведомете за това свое намерение свой близък – член на семейството, приятел, приятелка, колега. Добре е да си подготвите план за действие, ако нещо в срещата ви притесни – например да направите уговорка с доверения ви човек да ви се обади и да инсценирате, че е наложително веднага да се приберете или да си уговорите с него кодова реплика, която да му сигнализира, че нещо не е наред, например “Много съм уморен/а”.

Повечето от нас обичаме да пътуваме, защото това обикновено ни носи приятни емоции, особено, когато е повод за почивка. Но пътуването в същото време крие и доста рискове предвид това, че човек напуска родната си държава и се оказва в чужда и непозната среда и обстановка.

Често поради тази уязвимост, в която пътуващият се намира, той може да стане жертва на престъпление, а в немалко случаи престъплението е трафик на хора. По тази причина съставихме списък със съвети за безопасно пътуване, които да ви помогнат да избегнете неприятности в чужбина или, ако все пак се случат, да реагирате адекватно

Как да пътувате безопасно?

Освен всички други полезни съвети от предните точки, имайте предвид и следните:

Винаги имайте под ръка контактите на организацията, занимаваща се с проблемите на чуждите граждани в страната, в която отивате.

По време на пътуването бъдете предпазливи в контактите си с останалите пътници. Трафикантите на жени с цел сексуална експлоатация често изглеждат безобидни, млади, добре облечени и привлекателни.

Никога не споделяйте на непознати цялото си име, къде отивате или къде ще се настаните.

Избягвайте рисковите ситуации – да пътувате сами, по тъмно или да вървите от безлюдната страна на улицата.

Ако ви се струва, че някой ви преследва, незабавно се насочете към оживено място (кръстовище, денонощен магазин, заведение и др). Не се притеснявайте да се обадите на полицията и да опишете човека, който ви притеснява, не е изключено да им е стар познайник.

Избягвайте да пътувате на стоп или да се качвате в колата на хора, които не познавате добре.

Избягвайте да приемате от непознат пътник да ви черпи, особено, ако някой ви предложи храна или напитка и не сте били свидетели как я отваря или налива – често се случва трафикантите да сложат упойващо вещество в напитката на жертвата, която са си набелязали.

Ако имате съмнения, че някой иска да злоупотреби с вас или ваш близък, обадете се денонощно и безплатно на 0800 20 100 – Националната линия за борба с трафика на хора. Там ще ви изслушат, посъветват и насочат по най-добрият начин, за да получите нужната помощ и подкрепа.

Facebook коментари

Добави коментар