Синдромът на раздрусаното бебе – звучи безобидно, а е животозастрашаващ

1

Прочетете този текст, само ако сте спокойна. Темата е много важна, но не искаме да се разстройвате излишно, ако от това зависи вашето здраве и това на (нероденото ви) дете в момента.

Вижте този клип. Публикуван е на страницата Medical Social, където се пубикуват научни, образователни и медицински статии.

Сигурно сте чували за това, може би сте го виждали, а е възможно и вие самата да сте раздрусвали бебето си, когато за поредна нощ то ви е държало будна с нервния си плач, докато тялото и умът ви предават от изтощение.

Това е първосигнална реакция и я разбираме. Но е важно да видите какво може да причини тази реакция, за да се опитате да я контролирате.

Това се нарича Синдром на раздрусаното бебе и се счита за форма на детско малтретиране, което най-често засяга кърмачетата и децата в ранна детска възраст.

Терминът е въведен през 1972 г. от радиолога John Caffey и той описва случаите на неслучайна травма на главата, която е причинена от раздрусване на бебето, понякога съчетано с пряк удар на главата. Ако родителите не са запознати с анатомията и физиологията на бебето, има реална опасност невнимателното им отношение към него да доведе до фатални последици.

Един от най-страшните последици от раздрусването е, че мозъкът се удря и уврежда във вътрешната повърхност на черепа.

Раздрусването на бебето може да доведе до хематоми, отлепване на ретината и проблеми с вътреочното налягане, както и черепно-мозъчна травма. Често може да причини и фрактура на ребрата. Последиците, особено в по-краткосрочен план, трудно се диагностицират, защото обикновено няма видими белези от травмата.

В България на това не се гледа явно като на сериозен проблем, макар в световен мащаб да се води дори статистика и да се взимат мерки за намаляване на честотата
му:

“Всяка година във Франция между 400 и 600 бебета стават жертва на нервите на своите родители или гледачки, които ги разклащат прекалено силно. Едно от десет умира вследствие на тези действия, едно от пет остава с увреждане.”

Няма точни данни за честотата на тези случаи в световен мащаб, тъй като голяма част от по-леките от тях остават недиагностицирани. Според някои центрове за контрол върху заболяванията, като Child Abuse Prevention Center (САЩ) и The Canadian Shaken Baby Study Group (Канада) около 2 000 деца годишно умират след различна форма на малтретиране, като около 10-12% от тях са вследствие на Синдрома на раздрусаното бебе (СРБ), а над 50% от фаталните случаи с травма на главата при деца под 2 г. са на база СРБ.

От този проблем са засегнати всички слоеве на обществото, но предимно семействата с нисък социален статус. Според някои проучвания, на физическо насилие обикновено са подложени деца на възраст под 1 г., нежеланите, хронично болните, хиперактивните и емоционални деца.

Най-честият провокиращ фактор за насилственото раздрусване на бебето или детето е раздразнение на родителя или който отглежда детето заради неутешимия му плач. Предразполагащи фактори са психични заболявания, злоупотреба с алкохол и наркотици, невъзможност за самоконтрол при трудни и стресови ситуации, преживяно насилие в определен етап от живота на възрастния.

Извършителят губи контрол, сграбчва детето за гърдите или за горните крайници и силно го раздрусва обикновено с честота 2-4 пъти в секунда, в продължение на 5-20 секунди.

До какво води раздрусването на бебето или малкото дете?

– Смъртност – 20-40%.
– Неврологични последици:
– Детска церебрална парализа;
– Епилепсия;
– Поведенчески нарушения;
– Дефицит на вниманието;
– Зрителни, слухови, речеви нарушения…

Как да предотвратите това?

Ако вие сте родителят, помислете как да се справите със стреса и умората. Споделете с педиатъра или личния лекар как се чувствате, за да установи дали бебето или детето има някакъв медицински проблем.

Попитайте дали има медикаменти, които да помогнат на състоянието ви, да помогне за умората и раздразнението ви и да успеете да контролирате емоциите си. Може да ви е неудобно да повдигнете тази тема и да говорите открито, но иначе пък подлагате на риск собственото си психическо здраве и живота на детето си.

Не забравяйте, че лекарят е учил за такива състояния и е подготвен как да ви окаже помощ. Говорете с други родители как да общувате с детето, как да се справите с емоциите, които изпитвате.

Ако имате възможност, дайте детето на близък за малко, за да се откъснете от този изтощителен цикъл. Един от начините да се справите с неутешимия плач, особено нощем, е като спазвате еднакъв режим на игра и занимания, хранене, къпане и спане на детето.

Децата не обичат промените и несигурността и ако всяка вечер се повтаря един и същи ритуал преди лягане, детето постепенно се успокоява и спи (освен ако няма физиологичен проблем като колики, болки в корема и т.н.).

Ако сте свидетел на подобно отношение към дете, обяснете на родителите или хората, които го гледат, какво правят, какви са последиците от раздрусването и защо се случва това. Ако случаите са сериозни и се повторят, или се притеснявате за здравето и живота на детето, съобщете за случая на службите за закрила на детето.

Не забравяйте, че същите последици може да има не само раздрусването, но подхвърлянето на бебето, дори да е в процес на игра!

Използвани източници: National Center on Shaking Baby Syndrome, Медицинско списание за лекарите в България, Статия “Отношението към бебетата”.

Facebook коментари

1 коментар

  1. Това твърдение го чух за първи път преди 7години от доц. Чавдаров, в клиниката по церебрална парализа, малкия ми син е роден седмак, и наистина е логично, но в случая не става дума за люлеене, и приспиване на ръце, както едно време бабите са ни приспивали, а за доста по сериозно раздрусване и то не еднократно.
    Макар че, теста дали едно бебе родено недоносено се развива нормално или има проблеми, включва основно разни подмятания, които не са никак леки, но в стреса не се сетих да го попитам… Изобщо луда работа. Всеки си интерпретира нещата както му е удобно.

Добави коментар