Световните и родни будител(к)и

0

На 1 ноември е хубаво да се сещаме за всички будители, които са озарили човешката история с откритията и гениалността си. Трудно е да обхванеш толкова много имена в един текст, но сред тях има такива, които наистина изпъкват.

Гьоте например вдъхновява Чарлз Дарвин със своите антропологичниизследвания и интереса си към еволюцията. Влиянието на Гьоте се разпростира в цяла Европа и през следващото столетие произведенията му оказват значително въздействие върху музикатадраматургията и поезията на Стария континент. Леонардо да Винчи пък е прочут заради картините си, най-известните от които са Тайната вечеря и Мона Лиза. Той е известен и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомиятаастрономията и инженерството.

Нашите народни будители, за които учим и в училище, са много – Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов… и още много просветни дейци и революционери мъже.

По повод 1 ноември, Денят на будителите, искаме да отдадем почит и някои не така често споменавани жени-будители в историята на човечеството, без чийто гений светът нямаше да е такъв, какъвто го познаваме. 

Мария Кюри или Мария Саломеа Склодовска, физичка и химичка, пионер в областта на радиологията. Първата жена с две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната. Майка на две дъщери.

От първата церемония по връчването на Нобеловата награда през 1901 г. тя  е присъждана на 881 души, от които едва 48 са жени.

Д-р Катрин Джонсън – американска физичка и математичка, допринесла за космическата програма на САЩ в ранните години на приложение на електронните изчислителни машини в НАСА.

През 1959 Джонсън пресмята траекторията на космическия полет на Алън Шепърд, първият американец в космоса. Тя изчислява и „прозореца“ на кацането му за мисията му през 1961 с Мъркюри. Джонсън е известна с прецизността на компютърната навигация, с която изчислява траекторията на програмата Мъркюри и на полета на Аполо 11 до Луната през 1969 година. Майка на три дъщери.

Писателката Мерилин Вос Савант е известна като най-интелигентната жена в света – вписана е в Книгата за рекорди на Гинес през 1985 година с IQ резултат от 190. Савант е вписана и като жената с най-високо IQ в света пет години поред, като в зависимост от тестовете е достигала и до 228 точки. Има един син.

Джудит Полгар, унгарка, родена е в Будапеща. Майка ѝ е оцеляла от концентрационния лагер Аушвиц. Джудит е най-известната жена в света на шаха. Получава титлата гросмайстор през 1991 г., когато е едва на 15 години. С това тя става най-младият гросмайстор в света. Побеждавала е световните шампиони Спарски, Карпов, Гари Каспаров, Ананд и Веселин Топалов. От 1989 г. печели световната титла за жени по шах всяка година. Майка на дъщеря и син.

Индира Ганди – първата жена-премиер на Индия. Обвинена в авторитарни тенденции, тя избягва военен преврат, като се съгласява да проведе изборите в края на “спешния период” от 1977 г. Индира Ганди управлява три последователни мандата между 1966 и 1977 г. и още един, последен, четвърти мандат, започнал през 1980-та. През 1984 г. тя е убита от охраната си. Нейното убийство е в отговор на решението ѝ да превземе Златния храм на сикхите, което оставя много невини поклонници на сикхите мъртви.

Монахинята Хуана Инес де ла Крус или просто сестра Хуана – поетеса, философ, математик и мистик, предшественик на борбата за правата на жените. Макар, че в онова време феминистко движение не е имало, Хуана Инес е силен поддръжник за женски права, нещо което днес назоваваме именно феминизъм. В нейните Редондиля (“Redondillas”) тя защитава правото на жените да бъдат уважавани човешки същества. Хуана Инес е дете чудо и започва да пише на 3 години, на 8 съчинява религиозно съчинение, на 12 вече е изучила латински, а на 13 е приета в двора на Вицекраля. Там е свиквана специална комисия от 40 учени, която да установи дали необикновената ѝ ранна образованост „се дължи на положен труд или на откровение свише“. Сестра Хуана е била изключително красива и начетена, с което печели влиятелното внимание на високите класи. Все пак, на деветнайсет години тя напуска бляскавия дворцов живот и постъпва в манастир, за да избегне участта на женитба, която ще я лиши от литературните и научни занимания. Там тя превръща килията си в културно средище и продължава да пише.

Дж. К. Роулинг – автор на феноменалната и най-продавана поредица книги – Хари Потър. Обемът на продажбите на книгата е толкова голям, че тя е определена като инструмент за възраждане на четенето сред децата. Джоан Роулинг е написала първата книга като самотна майка, докато едва е свързвала двата края. Днес е един от най-успешните автори в света.

Беназир Бхуто  – пакистански политик, министър-председателка на Пакистан в периодите 1988–1990 и 1993-1996 г. Тя е първата жена, избрана да ръководи ислямска държава. Беназир Бхуто помага на Пакистан да се върне от диктатура към демокрация през 1977 година. Тя се стреми да изпълнява социалните реформи, по-специално помощ за жени и бедните. Майка на един син и две дъщери.

Роза Паркс, афро-американка, която става известна с отказа си на 1 декември 1955 г. да се подчини на искането на автобусен шофьор да освободи мястото си на бял мъж. Последвалото ѝ арестуване за гражданско неподчинение води до т.нар. автобусен бойкот в Монтгомъри – едно от най-големите и успешни масови движения против расовата сегрегация, ръководено от Мартин Лутър Кинг.

Райна Княгиня – революционер и… първата българска акушерка! Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева е българска учителка, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание. В деня на обявяването на въстанието, тя го развява редом с Бенковски. Майка на пет сина.

Тук е мястото да споменем и две други българки – Донка Ушлинова или както е била известна – Донка Комитката, която се е била в три войни, и нейната етърва Сребра Апостолова. Родена през 1885 в село Смилево, Битолско, днешна Република Македония, страховитата Донка не само е била революционер и четник, но и професионален войник в Българската армия.

Искаме да чуем и кои са за вас жените-примери, които ви вдъхновяват и за които искате да разказвате на децата си! Кои са съвременните будители, които уважавате и които ви вдъхновяват?

Facebook коментари

Добави коментар