Препоръчваме: Сериала “Нюанси синьо”

 

Вече ни познавате сравнително добре и знаете, че Майко Мила, освен по хубавата храна, си пада и по хубавите филми и сериали, особено тези със заплетени криминално-драматични сюжети. Още помня годините на първите епизоди Law and Order, когато търчах от втора смяна в училище директно вкъщи, за да се инсталирам като пън на дивана и да потъна в поредния случай на нюйоркските детективи.

След това времената на промяната довяха други, много по-екзотични сериали, пълни с красиви трупове, пъпчиви дилъри, учители по химия, които от зор-заман изграждат империя за амфетамини, миловидни жени, които продават трева цели осем сезона, за да си отгледат децата и да им купят маратонки, както и психопати, работещи в полицията, които в свободното си време убиват лоши хора (Dexter го гледах до малко преди да родя и, заклевам се, толкова се разстроих на финала, че развих нещо като стокхолмски синдром към него).

Естествено, има и нещо ужасно в това това да си намериш супер готин сериал, който така силно те хваща за гърлото, че едва се удържаш да не влезеш с двата крака в телевизора, крещейки „ЧАКАЙТЕ, БЕ, ХОРА, ИСКАМ И АЗ ДА УЧАСТВАМ, АЛООО!!!!“. Това ужасно нещо е неговият финал, след който се започва едно вяло търсене и опитване на други сериали, препоръчани от приятели, но, нека си го кажем – химията помежду ви рядко се получава. Въобще, намирането на нова филмова тръпка, която отново да те закотви с мътен поглед пред екрана, е една много, много сложна работа.

Затова, когато внезапно попаднеш на нещо, което започва обещаващо, става интересно още с първите 15 минути и след края на първия епизод трескаво търсиш кога е следващият, редно е да споделиш откритието с най-близките си хора. И ако вече сте започнали да ми завиждате – продължавайте! Защото аз от няколко дни съм под влиянието на сериал, с който имаме потенциала да развием едни чудесни взаимоотношения на тежка зависимост.

Няма да се бавя повече и ще стрелям директно (вписвайки се в сюжета му) – “Нюанси синьо” е перфектен криминален сериал, който моментално и без никакво туткане ще ви завърти главата – и на жените, и на мъжете. Мъжете ги споменавам изрично, защото главната роля в сериала се изпълнява от великолепната Дженифър Лопес, която – казвам го с ръка на сърцето, се справя страхотно с нея.

Признавам си, че подходих леко недоверчиво към Jenny from the block, очаквайки да видя някаква пародия на полицайка, която си вее русите кичури, дъвче дъвка и арестува престъпници, облечена в клин, но вместо това видях една адски красива жена, небрежно ръсеща сексапил от риза и костюм и идеално пресъздаваща образа на опитен детектив.

И така, ето какво за какво става въпрос в “Нюанси синьо”:

Дженифър Лопес е Харли Сантос – самотна майка с 16-годишна дъщеря, и детектив в нюйоркската полиция. Харли е в екипа на суровия, но жестоко готин Рей Лиота (Goodfellas, Copland, Hannibal), който в сериала носи името Мат Возняцки. Още в първите минути на първия епизод нещата се прецакват здраво за Харли, когато, по време на акция с убит дилър, тя взима жизненоважно решение – и то започва да променя живота ѝ буквално с минути. Харли е типичен образ на самотна майка, която бачка здраво, за да осигури парите за скъпото музикално образование на талантливата си дъщеря. В нейния случай обаче това до голяма степен отговаря на поговорката „целта оправдава средствата“ и в тон с нея Харли се накисва здраво, когато от ФБР я хващат с подкуп по време на работа.

Притисната от необходимостта да се грижи за дъщеря си, тя приема тяхната сделка и трилърът започва с всички сили. Тъмните ѝ тайни от годините преди да стане детектив също започват да излизат наяве и така, за много кратко време, се оказва, че срещу вас стои един с образ, фрашкан с морални противоречия – което, разбира се, го прави адски вълнуващ и примамлив.

Паралелно с това се развиват и много други сюжети, от които научаваме, че и останалите детективи има своите мрачни истории и вършат неща, които не отговарят на онова, в което майките им някога са ги възпитавали. Напротив – гузната съвест от редицата кофти решения, които трябва да се взимат едва ли не на всяка крачка, е чувство, което съпътства живота на почти всички герои на сериала (и вашия, докато ги гледате). В най-тежко положение, разбира се, е Харли, която, поставена на колене от обстоятелствата, започва да се оплита в лъжи пред всички – дъщеря, колеги и най-вече Мат Возняцки.

Цялата бъркотия от грешни стъпки и престъпления обаче изобщо не натоварва образа ѝ негативно – вместо това, силата и решимостта ѝ да разреши всяка гадна ситуация я правят много близък характер. Та кой от нас може да се похвали, че не е криввал от правия път, за да спаси или опази нещо ценно в живота си? И успоредно с противоречивите и тежки решения, които трябва да взима непрекъснато, Харли се старае да е най-добрата майка, най-лоялният приятел и възможно най-добрият колега (женска му работа, естествено). Разбира се, въобще не е за пренебрегване и фактът, че това, все пак, е Дженифър Лопес – красива, магнетична и наистина талантлива. Ама наистина!

И ако и вие като мен влизате напълно в образа, който гледате, то очаквайте да изпитате ужасно много и силни емоции от “Нюанси синьо” – съчувствие, страх, гняв и облекчение в най-напрегнатите моменти, когато нещата изглеждат съвсем на ръба, но нещо (наречено добри сценаристи) винаги оправя временно нещата, само за да ги оплете още повече в следващия епизод.

Накратко – “Нюанси синьо” е истински детективски сериал, в който, покрай криминалните случаи, ще станете свидетели на ужасни, трудни, на моменти – немислими ситуации и решения, които една майка трябва да отработва максимално правилно – понякога и под упора на пистолет или заплахата от затвор. Звучи трудно да си го представим, когато най-престъпното решение, което някога сме взимали, е да пресечем на червено и да не си продупчим билета в тролей петица – но светът е пълен с всякакви сложни съдби, хора и случки, и е наистина завладяващо да си свидетел на някои от тях. А всичко това действа и успокояващо – все пак, на фона на заплахата от арест от ФБР, убийство от дилъри или и двете едновременно, нашите нещастни проблеми изглеждат наистина дребни.

И когато към това добавим добре подбрана музика, чудесна игра на всички актьори и умело пресъздаване на оная филмова атмосфера с тежки престъпници и недоспали детективи, които се наливат с кафе и разбиват врати с крак – ето тогава се събужда въпросната химия, която те връзва към сериала завинаги – или поне докато краят на сезона ви раздели.

“Нюанси синьо” стартира на 3 октомври, от 22 часа, по Fox Crime и Майко Мила силно ви го препоръчва. Приспете децата, сипете си едно питие и си направете тоя кеф.

Facebook коментари

2 КОМЕНТАРИ

Добави коментар