На какво учи Обама дъщерите си

3

Доскорошният президент на САЩ Барак Обама сподели по време на събитие на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс какви са важните лидерски умения, на които иска да научи дъщерите си Малиа и Саша.

Можете да гледате цялото 30-минутно видео по-долу. За вас преведохме трите най-важни урока, които семейство Обама се опитва да предаде на дъщерите си.

Отговорността е привилегия

“През целия си живот им повтаряме, че всеки от нас има отговорности. Когато бяха малки, отговорностите им бяха малки, като например, “кажи си, когато искаш да отидеш на гърне”. С възрастта растат и отговорностите.”

“Част от това, което се опитваме да комуникираме и да ги научим, е, че отговорността е огромна привилегия. Това, което те отличава като наистина пораснал човек, е това, че другите се осланят на теб, че имаш влияние, можеш да оставиш свой отпечатък и, ако направиш нещо добре, това ще подобри живота на другите.

Семейство Обама възпитава Малиа и Саша в “основните ценности на дома”: доброта, съпричастност и усилена работа. “Това са инструментите, чрез които можеш да оформиш света около себе си по начин, който те кара да се чувстваш добре. Опитваме се да насърчим усещането, че това не е работа на някой друг. Това е твоя работа.”

Използвай силните си страни и дай своя принос 

Обама разказва, че дъщерите му имат различни силни страни и темперамент, което означава, че всяка ще избере своя начин да остави принос и да промени света.

“Ако сте човек, който обича да се грижи за другите, не е нужно да излезете и да оглавите протест. Можете да сте ментор на деца в училище или да помагате в някоя болница, и така да оставите своя принос.”

Бъдете упорити

“Трябва да бъдеш упорит. Винаги разказвам на хората как една от първите ми работи като общностен организатор в Чикаго ме научи на невероятно много неща”, разказва Обама.

“Открих няколко вечерни образователни програми. Помогнах за създаването на програма за обучение на хора, които са били освободени от работа. Обаче промяната не настъпва изведнъж. Общостта там все още има големи проблеми. Но аз използвах този опит, за да надграждам върху него. Мисля, че често ставаме нетърпеливи, понеже промяната ни се струва незабележима – а понякога тя не е толкова видима или непосредствена и така въздействаща, както сме си представяли в ума си. И ние се чувстваме разочаровани и гневни.”

Facebook коментари

3 КОМЕНТАРИ

  1. Ееееееее! Стига де! Как може така да им объркате имената, и то многократно?!? Дъщерите са Малиа и Саша! Майка им е Мишел. Под кой камък сте спали, дами, та да не знаете досега коя коя е? Особено ако ще пишете статия за тях… и то преведена от вече съществуващо интервю.

    • Ами, благодарим за забележката, май дори не е объркване в съзнателния смисъл на думата, а просто някой гледа името Мишел и си го мисли за Саша. Случва се, простете.

      • Не, не е достатъчно, Красимира! Камъкът, под който сте спали, сега го хванете и си го набийте у главите! Как може такава грешка да допуснете, И ТО МНОГОКРАТНО?!?! Как НЕ ЗНАЕТЕ ДОСЕГА КОЯ КОЯ Е? Как си позволявате да пишете статия за тях, че и преведена от ВЕЧЕ СЪЩЕСТВУВАЩО интервю!? НЕ-ДО-ПУС-ТИ-МО, Красимира!

Добави коментар