Най-добрите секс пози за бременни

0

В обичайния случай именно сексът ви е довел дотук – с две чертички на теста и растящ корем. Но това че сте бременна, не означава край на секса – освен ако гинекологът ви не е забранил по медицински причини, няма причина да се лишавате от него по време на бременност.

За съжаление, нашето собствено желание не е достатъчно и въпреки че именно в тези 9 месеца то удря невиждани висоти, партньорът ни може да се окаже доста смутен. Ако се чудите защо не смее да ви докосне с пръст, докато вас хормоните ви тресат по невиждан до момента начин, прочетете текста Мъжките терзания за секса по време на бременност!

А ако сте от щастливките, чиито партньори нямат проблем, ето някои предложения за най-удобните пози в този период.

Заради хормоните в един момент може да ви иде да изхвърлите партньора си заедно с кофата за боклук, а в следващия да ви се прииска да играете на гол покер. Това се случва, защото нивата на естроген и прогестерон в тялото ви растат и водят до промени, които засилват либидото ви. Естрогенът, който отговаря за това матката ви да е богато кръвоснабдена по време на бременност (и оттам – и целият ви таз), увеличава също вагиналната секреция, както и чувствителността на гърдите и зърната ви.

Това си е направо рецепта за романтика! Обаче това са същите хормони, които преди са ви саботирали, особено в началото на бременността, когато заради гаденето и повръщането ви се е искало да прекарате цялото денонощие в леглото. А към края на бременността сигурно се чувствате огромна, тежка и уморена. Заради това времето между 4-тия и 6-тия месец се считат за “удължен меден месец” – хем вече не ви се повръща, хем не се чувствате като изтощен кит.

Не забравяйте обаче, че както всяка бременност е уникална, така и желанието за секс по време на бременност не е нонстоп еднакво през всичките 9 месеца. Ако ви се иска, но се страхувате заради бебето (което обикновено е породено от липса на информация), тези съвети може би ще са ви от полза.

Сексът обикновено е безопасен. Ако искате да правите секс, приемете и повярвайте в слогана на Nike (“You can do it”). Стига бременността ви да напредва нормално, можете да правите секс толкова често, колкото искате. Изключение тук е медицинска история със спонтаненни аборти или преждевременно раждане – в този случай се консултирайте с гинеколога си.

Имайте предвид, че е напълно нормално да получите съвсем леко кървене по време на полов акт, особено през първия триместър. Това се дължи на нормалното подуване на капилярите в шийката на матката, които се пукат, когато се раздразнени по време на секс. Макар такова зацапване или леко кървене обикновено не е повод за притеснение, все пак го споденете с лекаря или гинеколога си.

Много е важно да знаете, че обикновено няма риск от нараняване на бебето по време на секс, защото амниотичната течност и шийката на матката го предпазват.

Сексът все още може да бъде удобен.

Старата мисионерска поза може и да не е най-подходяща за вас сега. Вместо това опитайте следните алтернативи:

Като лъжици една зад друга: Легнете заедно с партньора зад себе си. Това води до по-плитко проникване.

Вие отгоре: Така върху корема ви няма да има натиск и ще можете да контролирате скоростта и дълбочината на проникване.

Настрани: Легнете по гръб с таз на ръба на леглото, сгънати колене и стъпала на ръба на леглото. Партньорът ви застава пред вас. Това е като класическата мисионерска поза, но партньорът ви няма да полага тялото си върху вас.

В хола или дневната, където има удобни мебели: Коленичете върху дивана, така че коремът ви да е почти облегнат на облегалката на дивана. Използвайте ръцете си, за да балансирате и се подпирате в дивана. Партньорът ви застава зад вас.

Когато бебето се роди, пак ще правите секс. Просто трябва да сте наясно, че с рязкото понижение на нивата естроген след раждането, либидото ви може да се понижи, а лигавицата на вагината ви да изтънее. Това може да доведе до усещането все едно губите девствеността си отново, което се подсилва допълнително и ако кърмите – отново заради същите хормони.

Повечето лекари препоръчват да изчакате шест седмици след раждане (дори и за орален секс). Смисълът на това изчакване е да позволите на тялото ви да се възстанови, да избегнете риск от евентуално заразяване с бактерии и да се справите с психологическите и емоционалните предизвикателства от появата на бебето и новия ви житейски ритъм – както при вас, така и при партньора ви.

Когато постепенно върнете секса във всекидневието си, важно е партньорът ви да разбере, че може да се нуждаете от много прелюдия и евентуално допълнителен лубрикант, докато се възстановите напълно.

Не забравяйте, че след раждането най-важното е да се грижите за себе си и бебето, а ако това значи да предпочетете да поспите, вместо да правите секс, не бива да изпитвате вина и партньорът ви трябва да разбира това! В този ред на мисли и особено ако изпитвате тревога, че повече ви се спи, отколкото ви се прави секс, ето нещо, което ще ви успокои. НОРМАЛНО Е! Дори и на известните майки им се случва – убедете се сами от признанието на Pink Признанието на Пинк за сексуалния ѝ живот ни звучи толкова познато…, която сподели публично, че след раждането на детето не е правила секс със съпруга си… 1 година. 

Facebook коментари

Добави коментар