Майко мила чисти по космически с iRobot

6

Едно от нещата, които Майко Мила наистина, ама НАИСТИНА смята за много досадна част от всекидневието, е чистенето. Намираме го за труд, който никога не се отплаща – на следващия ден, особено след прохождането на детето, по пода отново има котешки косми, човешки косми, трохи, натрошени солети, макарони, а зад огромния и тежък диван – съсухрени маслини, които котката някога подло е откраднала от масата, както и някой и друг сбръчкан фъстък, останал от Нова година.

Не ни разбирайте погрешно – разбира се, че чистим, но не сме от жените, на които тази дейност им доставя удоволствие и които изпадат в стрес, ако не са пуснали прахосмукачка два дни. В нашите къщи прахосмукачките стоят затворени в някой тъмен гардероб, като онези злобни джуджета от приказките на Братя Грим, и излизат на дефиле горе-долу един път седмично. За това време, естествено, се е натрупало достатъчно за чистене, което още повече ни изнервя и задълбочава усещането за безкрайна и тежка досада. Разбира се, ако се чисти ВСЕКИ ДЕН, нещата няма да са толкова зле, но, честно – кой нормален човек иска да сглобява и управлява прахосмукачки на всеки 24 часа? Ние със сигурност не искаме.

Затова приехме повече от радушно идеята да тестваме нещо, което звучи като да има потенциала да ни отърве завинаги от тази ужасна тегоба. iRobot Roomba 616 e робот с размерите на средно голяма купа за салата, с копче по средата, който е създаден да изпитва удоволствие от чистенето (ето, само изкуствен интелект може да изпита удоволствие от това!). Според описанието, трябва да можеш да го пуснеш на пода и да му пожелаеш приятен ден, а ти да се изнесеш да правиш по-приятни работи.

Майко Мила се сдоби с това чудо на технологията (защото ние сме старомодни в това отношение и още се мъчим с античните прахосмукачки с тръби, които падат, и кабели, в които се спъваш и се чудиш къде да включиш) и зловещо потри ръце – да видим сега как ще се справиш с килима, дали ще успееш да влезеш под леглото, ще ни освободиш ли от десетките стафиди по пода и други съществени проблеми от хигиенно естество.

Пуснахме робота и започнахме да го гледаме така, както навремето са гледали първия фотоапарат – скептично и с недоверие. За всички, които като нас са свикнали САМИ да управляват процеса на почистване, iRobot може да им се види малко странен в началото. Той сам си избира маршрута, по който да минава в стаята и неговата логика няма да съвпадне с вашата. За нас беше доста мъчително да гледаме как подминава някоя троха, отпрашвайки към по-далечна дестинация, като ъгъла на леглото – даже на третото подминаване започнахме да се обзалагаме кога и дали въобще ще я глътне. Е, няма да си кривим душата – изяде я тогава, когато сам прецени. Опитахме се да разшифрираме логиката му на движение, но естественият интелект се пречупи пред изкуствения и не успяхме. Преценихме обаче, че това няма никакво значение – в края на краищата, идеята му е да го оставиш той да върши работата и ти да идеш да си направиш кафе, а не да му стоиш на главата и да го гледаш укоризнено.

Машината умее няколко неща, които ни харесаха – когато чистенето приключи, казва сама, че е време да я пренесеш на друго място и отново да я пуснеш на свобода. Направена е така, че да се пази от падане – нещо, което нито една аналогова прахосмукачка не може. Тя ще се сгромоляса с гръм и трясък, и то ще гледа да е върху малкия пръст на краката ти. За разлика от тях, iRobot-а си има вградени сензори, които го карат да се дърпа като ощипан от всякакви прагове и стълби.

Ето и какви други чудесни неща открихме за робота:

– Не плаши домашните любимци. Котката на Красимира изпитва неописуем ужас при пускането на прахосмукачка и е готова да счупи прозорци, да скача и да се люлее върху лампи и да събаря чаши, само и само да запази кожата цяла. С i-Robot-а котешки истерии няма.

– Чисти методично и последователно, самостоятелен е. Не иска да му приготвяш вечеря или да му сипваш бира.

– Казва си какво иска и какво не му е наред (зареждане на батерия, пренасяне в друго помещение)
По-новите модели (ние тествахме базов) имат опции за отложен старт, командване от разстояние, а екстрата „създаване на виртуална стена“ (която спира робота от влизане в стая, в която не искате да се чисти в момента, дори и при отворена врата) дори да не е включена в модела, избран от вас, може да бъде инсталирана при заявка от клиента. Представете си, че се връщате след двуседмична почивка и можете няколко часа преди влизане в къщата да кажете на робота – „Я иди да почистиш, ако обичаш!“ и той, вместо отегчено да ти отвърне – „Оф, сега ме мързи“ или „Добре, но по-късно“, възпитано да примигне и да тръгне да смуче акари.

– Почиства идеално постелки от типа на „мокети“ или късокосмести килими

– Забавно е, обикаля и прилича на Закс от Бенджи, Закс и Звездния принц, та можете да му говорите в самотните следобеди, да му споделите мечтите и тревогите си.

С какво може да имате проблеми:

– Килими и настилки с дълги ресни. В нашите се случи два пъти да се оплете и да спре

– Прагове и стълби, които го възпрепятстват да отиде сам в друго помещениe.

– От време на време се блъска се в стени и по-големи мебели, но вероятно това не му се отразява на изпълнението.

– При наличието на множество малки мебели и вещи по земята (масички, столчета, разклонители), може да не успее да се добере качествено до всяко кьоше, така че все пак ще се нуждаете от някаква предварителна подготовка, като например да вдигнете столовете тук-там и да му направите място да се промуши.

– Контейнерът е по-малък от на обикновена прахосмукачка и изглежда като да трябва да се изпразва по-редовно.

– Не успя да се справи с няколко МНОГО ГОЛЕМИ солети и упорито игнорира две костилки от череши, така че може да се наложи да минете след него, за да съберете някои доста едри неща.

В заключение –чудесно технологично изобретение, което може да те отърве веднъж завинаги от досадата да вадиш, сглобяваш, включваш и мъкнеш тежка прахосмукачка, която вие като параход и плаши котките. Интелигентна машина, благодарение на която човек може да се похвали, че чисти всеки ден – защото няма да го прави лично! На Майко Мила това ѝ е повече от достатъчно! Все пак, трябва се отбележи, че не мие чинии, не приспива деца и понякога се оплита сред краката на масата, но след един-два опита започвате да се опознавате взаимно и да се харесвате истински.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Facebook коментари

6 КОМЕНТАРИ

 1. Здравейте,
  Бих искала да споделя своя опит от въпросната джаджа – много полезно чудо в забързаната работна седмица, но все пак не очаквайте чудеса. Колкото по-често го пускате да работи, толкова по-детайлно опознава дома Ви и съответно по-добре почиства. Прави някакви сложни схеми за местата от където е минало и къде трябва да мине – луда машинка. Като допълнение на “С какво може да имате проблеми”: ами внимавайте с дребните предмети по земята, играчките (един ден го заварих блокирано и с пълно тумбаче със стиката, едни дребни гумени фигурки), зарядни, които по невнимание сте оставили на земята или висящи от контакта – директо се заплитат. Имах един случай, в който толкова се смях – Румба се беше обесила на въженцето от щората, ама така го беше навъртяла на едната четка, че буквално висеше безжизнена на него.

 2. Баща ми, след като се отърва от моето присъствие в дома си (сиреч по живо, по здраво ме задоми) реши да се сдобие с куче. Комбинацията от наличие на куче и неналичие на дъщеря, го принуди много бързо да се ориентира в ситуацията и да се сдобие това технологично чудо. Моите наблюдения от спорадичните срещи с Тъпчо (аз така му викам), освен изброените по-горе в статията, са следните:
  – Тъпчо е пич, събира косми от открити пространства, не досажда, с кучето се понасят добре.
  – Тъпчо упорито заобикаля кьошетата, пространствата под дивани, легла и други подобни (за което, честно казано го разбирам – и аз ги заобикалям, когато никой не ме гледа!)
  – Тъпчо изисква сериозна предварителна подготовка на терена, сиреч лекото посбутване на детските играчки с накрайника на прахосмукачката в процеса на самото чистене, не върши работа – трябва си му простор на момчето.
  Моят личен извод: в дом с деца Тъпчо не замества прахосмученето изцяло. Виждала съм го обаче да се справя феноменално в козметичен салон. Освен това за пълна отмяна съществува и Тъпчо 2, който “уж” мие подове, обаче там драмата е още по-пълна – трябва да вдигате всеки път и килимите, щото иначе не става. С други думи, като за шестстин лева – предпочитам си античната прахосмукачка на седмична база, пък през останалото време, който идва у нас бива снабдяван с чехли и инструкция да не гледа много-много по пода!

 3. И ние имаме такова, само че куча марка и му липсва интелект всякакъв. Подариха ни го! Трябваше да ни отърве от чистенето, ама и той трябва да се почиства от време на време и понеже ние и това не искахме да правим и той спря. Сега седи в ъгъла и мига сърдито с лампичка. Сигурен съм, че ако го почистим, ще тръгне :D, ама вместо това чистим прахосмукачка и смучем с нея. Къде е логиката – не знам! 😀

  Всъщност, истинската причина да не го пускаме е, че нашият Гошо (що го кръстихме Гошо – също не знам) е адски влюбен в кантара. И го разбирам – много сексапилен кантар, черен с хромирани елементи, квадратен, мери тегло, BMI, проценти вода/сланина/мускули и общо взето в прав текст ти казва “дебел си/не си дебел” (това второто още не сме го виждали да свети). Всеки път като пуснем Гошо и го намираме изтощен спрял върху кантара. Един път решихме да го гледаме как така, аджаба, свършва *всеки път* там и общо взето се оказа, че малко след пускането прави една-две врътки и отива върху кантара. Качва го и почва; рък-напред, рък-назад. Напред-назад, напред-назад и така докато свърши. Батерията.

  Не искаме да разделяме влюбените, ама и файда от Гошо така няма и затова сме го оставили да седи в ъгъла и да мига сърдито. Кантара, за съжаление, работи!

 4. Добра реклама й дръпнахте на тая джаджа 😉 И ние имаме такава от няколко години. Нашата се казва Марс… защото броди като изследователски роувър на Марс 🙂 Общо взето според мен не си струва. Особено в дом с деца – хич. Нямам време и нерви да събирам играчки от земята, а малките са прекалено малки за да могат да го правят сами, така че у нас винаги е минирано и Марс непрекъснато се заклещва или задавя с нещо. Освен това сензорите му за самосъхранение не правят разлика между стълби и ивица тъмен цвят на килима. И в двата случая го тълкува като пропаст и връща назад. Така че и не всякакви шарки килими може да чисти… Въобще, прекалено много са му проблемите за да ни бъде в полза, та сме го пенсионирали. Много по-ефикасно ми е желязното правило никаква храна извън трапезарията. Малко и голямо у нас яде само и единствено на маса, и само когато е време за ядене. Това елиминира всякакви боклуци от хранителен произход по земята в цялата къща, само под столовете за хранене ако падне нещо има, но там минавам набързо с метлата. Никакви трохи, никакви солети или сбръчкани фъстъци – пълен кеф! Общо взето по земята има само котешки косми, но вече толкова съм свикнала с тях че даже не ги забелязвам… станали са неизменна част от пейзажа. Традиционна прахосмукачка пускам може би веднъж в месеца, ако ми дойде вдъхновението… Без хранителния боклук наистина не изглежда зле през останалото време! Препоръчвам това правило. Безплатно е, и много по-ефикасно от която и да е прахосмукачка!

 5. Аз съм вече на третия Румба (iRobot Roomba) в този живот и съм склонна да преживявам на хляб и вода само да мога да си го позволя. Потвърждавам всичко казано по горе и особено твърдението, че не замества напълно старомодната прехосмукачка. Също така Румбата (ние сме на първо име с него) не чегърта ориз засъхнал по пода предната вечер и не събира макаронени изделия метнати от децата по паркета ала Джаксън Полак.
  Предимството на по-новите модели за мен не е опцията за програмирано чистене (аз не съм чак толкова организирана) или управлението с дистанционното – забавно е веднъж, но после писва. Големият плюс е по-лесното почистване на четките – при класическите модели те трябва да се сменят с нови или да се чистят на ръка, което е супер гнусно.
  Предимство на всички модели е възпитателната функция. Аз съм обявила, че Лего глътнато от Румбата отива директно в боклука, така че всеки да си събира парчетиите на време.

 6. Най-ценната ми придобивка! Малката е на година и половина и ако трябваше аз да се тътря и чистя всяка вечер в полунощ, след като къщата утихне, капнала от умора от работния ден, готвенето всяка вечер (три различни менюта-за малката, таткото и мен-амнайсти ден от диетата на Ваня Червенкова), обръщането на внимание – вариращо от лека кардио тренировка до уморителен спринт из стаите, повярвайте щях единствено да почиствам и поддъжам евакуационни изходи при недайси боже спешна ситуация! Най – голямото ми удоволствие е да се наслаждавам на хаотичното и пърхане из стаята, размазана на дивана! Румито не я давам за нищо!

Добави коментар