Кого ще мразите най-много след раждането

0

Да, заглавието е противоречиво, защото е трудно да свържем раждане на човек с мразене на друг. Хайде, мразене може би е твърде силна дума, но да кажем, че според сайтът ScaryMommy след като родите, ще има една група хора, които никак, ама никак няма да обичате и харесвате. Кои са те?

Помагачите, които никак не помагат

Помните ли когато бяхте в третия триместър и всичките ви близки приятели и роднини се надпреварваха да обещават как ще дойдат да ви помагат веднага, щом бебето се роди? Само че са забравили да пояснят, че под „помагам“ са имали предвид да дойдат и да гледат отдалече бебето в бебешкото креватче, докато едва влачите изтерзаното си туловище из къщата и шетате леко изнервена. Ама как, не ви ли помага това мило посещение??!??! Вече няма нужда да се тревожите как да прекарате времето с бебето в моментите, в които то е в добро настроение – гостите ще ви отменят в това! Ще ви го върнат веднага, щом започне да врещи!

Гостите, които мислят, че са на ваканция.

Това са злите сестри на помагачите, които не помагат. Тези особи живеят далече, нямат търпение да видят бебето и възнамеряват да останат у вас „да ви помагат“ през целия ден и нощ. От вас се очаква да ги храните и да се грижите за тях. Нищо че едва в остава време сама да хапнете и да си вземете (понякога) душ. Тези мили гости не разбират как така ще ги карате да пуснат пералнята, докато са ви дошли на гости в отпуската си или почивния си ден. Понякога може да ви попитат и какво могат да правят във вашия град нощем, защото така и така са дошли, пък бебето много плаче и те предпочитат да излязат и да се довлачат обратно пияни и уморени към 2 през нощта – точно когато сте напът да подвиете копитце и да подремнете, преди бебето да е ревнало.

Приятелите, които закъсняват.

„Ще дойдем в 12 и ще донесем обяд!“, ви казват предната вечер. „Ох, супер!“, радвате се вие. „Нямаме нищо за ядене, а най-много обичам да ям!“, продължавате. В 11 сутринта бебето заспива и си мислите как и вие трябва да подремнете, ама не смеете да мигнете, защото хората ще дойдат всеки момент, след което с всяка изминала минута ще отброявате колко време е можело да спите и постепенно ще се вбесявате. Към 1 следобяд гневът и умората от безсънието ще са ви превърнали в женския вариант на мистър Хайд. И когато най-накрая гостите се появят, започват да се чудят защо им отваряте вратата със скандал – ами не стига, че не сте спала, ами и сте озверяла от глад!

Човекът, който донесе кекс.

Отначало няма да го мразите този човек. От кърменето изгладнявате и имате нужда от малко допълнителн калории. После, някъде към 3 през нощта, след като сте спала общо 5 часа в последните два дни, се оказвате в кухнята да поглъщате лакомо ¾ от кекса директно от тавата с една ръка, докато люшкате пищящото бебе в другата. Моментално ви обхваща вина. Никога повече няма да влезнете в дънките си. Кой лош човек така ви вкара в изкушение?

Откривателят на интернет търсачките.

Може да сте си мислила, че харесвате интернет търсачките, ама досега. В момента, в който се приберете от болницата, всичко вече е различно. Кървите, отекла сте и всичко ви боли. Всичко, което новороденото прави, ви е странно и непривично. Уж сте свикнала с него, а то се държи като непознат, защото е извън вас. То диша странно, получава всякакви странни обриви, които иначе са нормални. Оригва се, хълца и пърди. Бърка си с ръка в окото. А вие, в 4 сутринта, седите пред монитора и гугълвате симптоми. Това, което намирате, ви се струва от лошо по-лошо. Уж всичко беше нормално, а изведнъж се оказвате с прееклампсия след като сте родила, как изобщо е възможно това?! Четири клика по-късно откривате, че бебето пък ви има едновременно астма и импетиго. В последен пристъп на разум осъзнавате, че най-вероятно всичко си е наред с бебето и с вас и изключвате компютъра.

Несъобразителните болни хора.

Тия навлеци се появяват на вратата ви с течащ нос и влажна кашлица. „Миналата седмица бях болен, не съм заразен!“, казва един. Друг пък се оправдава, че имал бил алергия, а не вирус. Преди да ги помолиш да си измият ръцете, те вече са гушнали бебето и са го опипали по бузите, ръцете и главичката. Когато болният ви гост киха, направо виждате микробите как летят от устата им върху ръката и после биват размазани по бебешките бузки. Да се тревожиш за болно бебе е най-лошото! А да се разправяш с болно и кисело бебе, докато самата си ти си болна и зле, е може би най-най-ужасното на света.

Майката, според която правите всичко погрешно.

Може да е собствената ви майка, леля, приятелка, няма значение. Те не ги правят така нещата… те ги правят другояче… демек правилно. Вие защо така го правите това? „А ВИЕ ЗАЩОТ НЕ СИ ГЛЕДАТЕ СОБСТВЕНАТА РАБОТА?!?!“

Мъжът ви, който спи шумно.

В първите седмици майките се будят, дори ако бебето диша по-различно. Някои бащи, от друга страна, спят непробудно, дори ако новороденото пищи до ушите им. Така или иначе, може би таткото нищо не може да направи, особено ако бебето иска да суче. Все пак малко ще го мразите, особено ако има наглостта на другия ден да се оплаче, че е уморен. (АМА СЕРИОЗНО ЛИ? От какво точно?!)

Бременната Вие, която не е правила достатъчно упражнения на Кегел*.

Едно от основните упражнения за бременни е това на Кегел. Чувствате се добре със себе си, защото сте ходили два пъти на седмица на училище за бременни. Почти никога не сте повтаряли упражненията у дома, защото сте била сигурна, че е излишно усилие. После един ден след раждането се напишквате малко, случва се и втори път… Нещата не са наред.

Доставчикът, който не спира да звъни на вратата.

Ако се е случило да родите преди началото на празниците, това ще е едно от най-дразнещите неща. Звънецът на вратата може и да не буди бебето всеки път, но винаги ще звъни в неподходящо време. Ако най-накрая сте успяла да седнете в тоалетната на спокойствие, дзън-дзън!!! Току-що сте влязла в банята да се изкъпете след дни без душ? Дзън-дзъъън!!! Измила сте си гърдите и сте се подготвила да кърмите – дзън-дзън!!!! Честито!

Споделете кого мразехте най-много в седмиците след раждането, даже може и да тагвате!

* Упражненията на Кегел са измислени от доктор Арнолд Кегел през 1946 година. Наречени са още тазови упражнения и имат за цел да заздравят функцията на мускулите, които се намират в близост и около матката, червата, пикочния мехур и вагината.


Facebook коментари

Добави коментар