Как да оцелеем СЛЕД почивката

1
Снимка: Nubia Navarro/Pexels

Гергана Миланова умее да провокира разпалени дискусии, както се убедихме след публикуването на текста ѝ Не ми пипай детето.  Не заради това обаче с нейния подпис започваме вълната от летни истории, които ни предстои да си споделяме през следващите горещи месеци.

Въпреки че някои все още изобщо не сме тръгнали към морето, Гергана има благоразумието да ни напомни да си пестим нервите при заминаването. Защото ако има нещо по-сложно от предизвикателството „С деца на море“, това е следваканционното суетене около събирането на багажа. Следват няколко идеи от първо лице как да се справите с него и да си прекарате най-най-разпиляното лято!

__________________________

Всички се тръшкат и маят как да отидат на почивка с дете/деца и как да оцелеят преди и по време на тази почивка. Не ви разбирам, хора! Честно. Събирате в няколко куфара необходимото, не толкова необходимото и откровено ненужното (но си е ваше и си го искате), натоварвате всичко плюс домочадието в колата и – газ. Отивате.

По време на самата почивка все ще намерите начин да укротите дечурлигата или половинката. Зависи къде сте, нали – едно е да подвикваш „Излез от водата“, съвсем друго „Това коя бира подред ти е и спри да ги месиш с узо“.

Обаче връщането… Ах, връщането!

Последният ден от семейното приключение извън дома е дошъл, и всичко, което сте си донесли, сега трябва и да си го приберете обратно в къщи.

Оказва се обаче, че точно в този куфар няма никаква, дори минимална възможност, това, което трябва да бъде прибрано, да е било в него на идване. Поради тази несъвместимост на мен нашето прибиране след отпуската ми прилича на трагикомедия, написана от някой с много развинтено въображение.

„ Прибра ли чорапите с кученцата на малкия?“

„Можеш ли да затвориш куфара? Ама, тези неща бяха в другия куфар. Не, в третия. Добре, сложи ги в плик… Оф, просто ги изхвърли“…

За да може в къщи да викаш половин час как така е изхвърлен другият чорап на тоя чифт и сега какво да правя само с един чорап/една обувка/долнище на пижамата без горнището.

След поредното събиране на багаж в 3 части, реших да обобщя как да оцелеете без полудяване и масово изтребление след като почивката е свършила. И така:

1. Ако не намирате втория чорап от чифта, то направо изхвърляйте наличния. Не ви
трябват чорапи без късмет.

2. Ако намерите втория чорап, а вече сте изхвърлили първия – мятайте и този. Изобщо за какво ви е да прибирате носени чорапи? Купете си нови!

3. Ако куфарът не се затваря – ама изобщо, при никакви обстоятелства, дори след като метнахте гардероба отгоре да го понатисне – старателно извадете всичко от него. Сега си сипете чаша вино. Няма значение колко е часът. Поемете си въздух. Навийте на стегнати рула всички парцалки, които до преди малко ви късаха нервите. Оставете
мъжа ви да го мисли и си налейте още едно вино.

4. Децата могат смело да се включат в подреждането на багажа за връщане. И без това
всичко е разпиляно. Играйте на „Нещотърсачи“ – всеки да сложи на леглото пред вас
намерените в банята, под масата и т.н. неща, които не трябва да са там. Възнаградете ги с нещо малко.

5. Багажът е готов – сега трябва да се натовари на колата. Не знам дали знаете, но колите по време на почивка са като пуловер, изпран на 90 градуса с центрофуга… Свиват се! Имате два варианта – можете да помислите за смяна на колата с по-широка версия, или смело да включите мъжа и децата в своеобразния Тетрис от едно време. Забавление за всички възрасти.

6. Пътуването обратно, както и прибирането в къщи, което винаги е съпроводено с
връщане на работа в идните дни, не носи позитивизма на започващите почивни
дни. На вас този негативизъм не ви трябва. Струпайте багажа в коридора, пазете
малките пръстчета на краката от периодичното му сритване и не бързайте да го оправяте. Това са купища дрехи за пране. И другата седмица ще има време да ги изперете.

7. Започвайте да планирате следващата ваканция. С очакване и планове делничните дни минават много по-бързо.

Не взимайте обаче твърде сериозно времето до следващата почивка. Починете си, че след нея ПАК ще стягате багаж за обратно!

Facebook коментари

1 коментар

  1. Точката с неприбирането на багажа я спазвам стриктно – вече сме една седмица вкъщи и съм прибрала едва половината багаж..ама и багажът е проклет! Не пожела да се прибере сам..изпран и сгънат, естествено.

Добави коментар