Какво прави тати, докато мама чисти през уикенда?

2

Много е вероятно мъжете, които четат Майко мила!, сега да подскочат обидени и да ни охулят, но преди да сте го направили, моля:

1. Имайте предвид, че проучването, за което говорим по-нататък в текста и върху което е базирано нашето заглавие, е направено сред 52 хетеросексуални двойки, които живеят в Охайо, САЩ, повечето от тях – добре образовани.

2. Проучването е направено от професор доктор по антропология в Държавния университет в Охайо.

3. За да ни опровергаете, ни изпратете снимки на 52 хетеросексуални двойки, които чистят заедно и по равно през уикенда, или жената си почива, докато мъжът чисти.

Родителите на малки деца вероятно може да не са изненадани от резултатите от скорошно проучване, което показва, че татковците на бебета и малки деца прекарват повече време в почивка, отколкото майките.

Изследването е публикувано в научния журнал Sex roles.

Резултатите от изследването показват, че в домакинство, в което и двамата родители работят, мъжете отделят повече време в неработните си дни за собствената си почивка, за разлика от жените, които прекарват почивните си дни в грижа за децата и чистене на дома.

Учените са проследили и записали всяка минута от почивните дни на двойките и са установили, докато жените са заети с децата или почистване на къщата, мъжете си почиват или “са заети” с някаква релаксираща дейност. Мъжете са помагали с домашните задължения, но в далеч по-малка степен, а и когато са го правили, то е било редом до жената, която също е чистела до тях.

Проф. Д-р Клеър Камп Дъш, научен ръководител на изследването, казва, че самата тя е била изненадана да види, че дори в семейства от средната и по-висша класа разделянето на тежкия физически труд (домакинска работа и грижа за децата) е толкова непропорционално.

Професорът и екипът от учени са установили, че три месеца след раждането на бебето мъжете прекарват общо 101 минути в почивка в неработния си ден, докато в това време жените им се занимават с децата или вършат някаква домакинска работа.

Жените в изследваните 52 семейства са записали между 46 и 49 минути, прекарани в почивка или релаксираща дейност, докато в това време мъжът им е бил зает с дома или децата.

Времето, прекарано от мъжете и жените в грижа за дома и децата в работни дни е горе-долу еднакво, макар мъжете отново да прекарват малко повече време в почивка от половинките си. В събота и неделя, обаче, тази пропорция рязко се променя, когато от жените се очаква да продължават да работят, докато мъжът се възползва от възможността за почивка.

Проф. д-р Камп Дъш заявява, че ще проведе допълнително проучване за възприемането от страна на съпрузите на концепцията за това колко работа вършат спрямо количеството работа на половинката им. Това ще покаже дали мъжете смятат вложеното от себе си за еднакво, като количество и стойност, спрямо това, което влагат жените им.

Жените в изследването вероятно също са допринесли за неравното разпределение на задължения, тъй като не са разрешавали на мъжете си да поемат определени отговорности, тоест „кръжали са“ около мъжа си, за да са сигурни, че той върши определена работа както трябва. Вероятно и в някакъв момент са предпочитали те да вземат детето в ръце, да му сменят памперса, да го нахранят и преоблекат, вместо да оставят мъжа да се научи да го прави сам.

Интересното е, че резултатите от изследването показват, че мъжете са записали два пъти повече време, прекарано в почивка в неработния им ден, след като детето се е родило, отколкото са записвали преди да имат дете.

Вероятно е резултатите от това проучване да не ви изненадат и да възкликнете с лека досада, че е можело това да ни го кажете и вие, без да четем чуждоезична научна литература, но друго си е да има и официално изследване на този феномен.

Наистина се надяваме тази статия и изследването да накара повече двойки да обърнат внимание и да поговорят за ролите и отговорностите, които всеки в порасналото семейство поема, така че домакинските задължения да не са делегирани само на един.

Най-лесното – това за мъжете, е вместо да цъкате на телефона, докато половинката ви (без значение от какъв пол е) играе с детето или го къпе, а да се хванете и вие да вършите нещо, за да почивате после всички заедно.

Facebook коментари

2 КОМЕНТАРИ

  1. Това с гумите точно е много забавно:Да, сменяла съм гуми и е НИЩО работа!Закарваш колата до сервиз, седиш там един час и се прибираш! Е много трудно! После, подчертавам, си ги разтоварих летните гуми в гаража. Аз нося деца с покачващо се тегло ежедневно, ежечасно в 2/3 от денонощието, че едни гуми, моля ви се! Хладилник и диван досега не съм видяла някой да носи САМ, но знае ли човек – Gotham city needs you;)

  2. Най-лесният начин да накарате мъжа си да чисти или готви, ако разговорите по въпроса не са дали резултат: просто спрете да вършите въпросните дейности сама. С мъжа ми и двамата работим извън дома, по еднакъв брой часове. Следователно отказвам да върша всичката домакинска работа само аз. По принцип той е съгласен и се включва, но и много се офлянква. Преди децата да се родят, се изнервях и просто свършвах работата сама. Сега, обаче, ми е през **** колко точно е чиста къщата. Ако е бил негов ред да пусне миялната, не пипам нищо докато не останат никакви чинии за ядене, и тогава ще не ще, я пуска той. Като огладнее а в хладилника няма нищо, след като съм готвила няколко пъти подред, отсичам че съм изморена и сяда да готви той (или поръчва, все ми е тая), защото гладен не може да търпи. И се получават нещата, и то без караници дори, защото разбира и съчувства на фразата “и аз съм човек, и аз съм изморена.” Но трябва да си отстояваме позицията… всеки ден… и да култивираме здрава доза непукизъм за състоянието на къщата.

Добави коментар