Защо да си мием ръцете? Супер як (и мега гнусен) нагледен урок за деца

0

Да научиш едно дете да обича науката е адски трудно, а да го научиш да си мие ръцете – ЕТО ТОВА е истинска наука, съчетана с малко изкуство! 

Донна Джил Алън е учителка от Калифорния, която е съумяла да сътвори истинско приложно чудо и да научи отведнъж всички деца да си мият ръцете с един супер як и същевременно ужасно гнусен експеримент, показан нагледно от любимия ни сайт Boredpanda.

“Скъпи приятели учители, това е най-гнусният, но и най-як експеримент”, пише тя.

“Направих го, когато преподавах за микробите и тяхното разпространение.

Необходими са ви три филии хляб.

Всички ученици трябва да видят, че поставяте първата филия в прозрачно фолио с ръкавица и му слагате етикет “контролирана среда”, след това си измивате ръцете и слагате втората филия хляб в следващото фолио с надпис “чисти ръце”, а последната филия пускате сред децата в класа – всяко дете трябва да я докосне, преди да я приберете във фолиото с надпис “мръсни ръце”.

“После наблюдавайте как се променят трите филии заради разпространението на микробите. Страхотно е за гледане и е същевременно добър начин да приучим децата колко е важно да си мият ръцете.”

Експериментът може да бъде разбран и от съвсем малки деца, дори първокласници, което го прави още по-страхотен. Ако искате още наука, вижте какъв експеримент са направили потребители с бургер от МакДоналдс – определено поражда някои мисли.

А ако повече учители се сещат да показват по подобен, нагледен начин учебния материал, еха…тогава, тогава …предвиждаме такъв живот, в който ще пеем с възторг “Напред! Науката е слънце!”, а не “napret! naukata e slon!”…

 

Facebook коментари

Добави коментар