Бременност на 20, 30 или 40 години?

0

Попитайте няколко жени кога, според тях, е идеалната възраст за бременност, и ще получите най-различни отговори.

Тези, които раждат в началото на 20-те си години, се възползват от привидно безграничната енергия и здраво тяло;

30-годишната майка е благодарна, че се е утвърдила в кариерата си, преди да вземе отпуск по майчинство;

жената в началото на 40-те си години изпитва леки притеснения за това как бременността ще се отрази на работата и тялото ѝ.

Всяка възраст има своите преимущества, както и недостатъци. И макар времето да върви само напред, имайте предвид, че яйцеклетките ви не се самоунищожават в минутата, в която духнете свещите на 35-тия си рожден ден.

Възрастта и зрелостта не вървят ръка за ръка. Някои жени в ранните им 40 години може да са по-добре в здравословно отношение, отколкото в 20-те си години, благодарение основно на наложени навици на живот. Всичко зависи от здравето на жената, енергията ѝ, личността и начина ѝ на живот. Макар да не можем да променяме възрастта си, има начини, чрез които да увеличим шансовете си за щастлива и спокойна бременност, без значение на колко години сме.

Ето някои от нещата, които да имате предвид, ако планирате бременност.

Ако сте на възраст между 25 и 35

Тялото ви: Жена, която ражда първото си дете на 34, в здравословен аспект е с 14 години по-млада от тази, която ражда на 18. С други думи, жените, които раждат в късна тийнейджърска възраст, могат да развият по-късно повече здравословни проблеми от тези, които раждат за първи път в ранните си 30 години.

Действително естествената плодовитост започва постепенно да намалява към 30-те (процентът безплодие при жени на възраст между 26 и 29 е 9, като се увеличава до 15%, когато достигнат до 34 години). Покрай отлагането на майчинството обаче, жените се борят за позицията си на работното място, адекватна позиция в семейството и са обект на финансов стрес, което ги прави биологично податливи към заболявания и психологически по-уязвими към лоши здравни навици.

За щастие, издръжливостта и енергията на тази възраст са все още високи. Имайте предвид, че раждането чрез секцио е почти два пъти по-често при жени на възраст между 30 и 40, отколкото при тези в 20-те си години.

Бебето: Рискът от спонтанен аборт се повишава от 12 до 15 процента за този възрастов диапазон. Рискът от Синдром на Даун при бебето остава относително нисък до 30-та годишнина на жената (около 1 на 1000 и 1 на 400 за други хромозомни аномалии).

Към 35-та година рискът скача съответно до 1 на 400 и 1 на 200. Децата, родени при първо раждане от майки на 30+ години, е по-вероятно да се представят по-добре на училищни тестове, което е страничен ефект от това, че родителите са по-образовани и имат достъп до повече ресурси.

Вашата зрялост: Зрелостта е различна от възрастта. Все още усещате живината и младостта на 20-те си години, но вече умеете да носите отговорност и да подхождате разумно, което е по-характерно за 40-те години. Въпреки това, жените, които прекарват по-голямата част от 20-те си години в учене, може би ще предпочетат да отложат майчинството, докато се докажат в професионалната си област

Самочувствието ви за собственото ви тяло може би се влияе от наложените за възрастта обществени порядки. Ако сте била бременна на 20, е много вероятно да се дразните на небременните си приятелки, обути в тесни дънки с ниска талия и потник до нивото на ребрата, докато вие се чудите къде да си напъхате бременния корем.

На 30 е по-вероятно да се чувствате комфортно с бременното си тяло и да носите каквото е удобно и подходящо, без да се съобразявате с небременните си приятелки. На тази възраст е и по-вероятно да приемете по-спокойно промененото си тяло след раждането, за сравнение с по-младите си приятелки, които изпитват истински ужас при вида на първите стрии.

Кариерата Ви: На тази възраст жените обикновено се намират на кръстопът в кариерата си – ако изберат да са майки и да останат у дома, за жалост, това често значи, че се сбогуват с кариерата си. От друга страна, изпитват и огромно чувство на вина и безпокойство, че ако се върнат на работа, ще оставят малкото дете самичко, без майка си, и ще загубят ценни моменти, които детето ще дели с бавачка или с възпитателки в яслата.

Най-добре е да решите сама за себе си какво искате и какво е най-добре за семейството ви в този момент, и да преосмислите отново ситуацията след 6 месеца. Дайте си пълна свобода и си позволете да си промените решението. Ако оцените ситуацията днес и след 6 месеца отново прегледате дали и какво се е променило, ще се успокоите и няма да циклите, обсебена на един и същи кръстопът. Не позволявайте страхът да ръководи решенията ви.

Семейните взаимоотношения: Майките в тази възрастова група често се радват на здрави и здравословни връзки с други майки. Ако приемем и че връзката с партньора ви е стабилна и двамата сте емоционално зрели хора, най-вероятно връзката ви ще разцъфти около родителството. От друга страна, имайте предвид, че е много възможно в този възрастов диапазон да се наложи да се грижите болни и възрастни роднини , което може да доведе до изтощение и депресия.

Ако сте на възраст между 36 и 40

Тялото ви: Една на пет жени в тази възрастова граница има трудности със забременяването. Това се влошава към 38-та година. Въпреки това, обаче, повечето родени деца са от майки на възраст 35 и по-възрастни, отколкото от тийнейджъри (според проучване, публикувано през 2010 година от Pew Research Center).

Хипертонията засяга 10% до 20% от бременните жени в тази възрастова група (спрямо 4 – 7% от жените на възраст между 20 до 25 г.). Гестационният диабет е два до три пъти по-често срещан при жени над 35 години.

Скорошни изследвания показват, че рискът дори е по-висок, ако жената е качила допълнително тегло през годините. Възможност да се намали рискът има единствено чрез здравословен начин на живот и упражнения.

Бебето: Една на 4 бременности при жени в тази възрастова група завършва със спонтанен аборт. Рискът от хромозомни аномалии е доста по-висок спрямо преди – на 38 г. рискът е 1 на 100. Макар да не можете да предотвратите тези аномалии (освен ако не използвате донорска яйцеклетка и сперма), съществуват точни пренатални изследвания и диагностика.

Жените на възраст 35 и повече години е по-вероятно да забременят с близнаци, без значение дали са ползвали терапия за безплодие, защото хормоналните промени повишават вероятността да узреят повече от една яйцеклетка при овулация.

Вашата зрялост: Някои майки се радват, че са чакали до 38, за да родят първото си дете. Дотогава са живели пълноценен живот, пълен с пътувания, приключения, мързелуване, почивки и всичко, което пак ще могат да правят и с дете, но вероятно по-рядко. Често срещано е усещането, че след като си видял света и си пораснал, вече си готов като човек да създадеш нов живот и да му дадеш повече от себе си, защото вече се познаваш по-добре.

Да познаваш себе си значи да знаеш какво харесваш, което може да се окаже предизвикателство да се пригодят към новия начин на живот, тоест, например, да се откажеш от редовната си тренировка по йога, на която са ходили в последните десет години. Преборете тягостното усещане, като гледате положително на промяната: скоро ще можете да научите 3-годишното си дете как се прави поза Лотус.

Кариерата ви: Към този момент е много вероятно да имате собствен дом и да сте в състояние да спестявате за образование на детето. Вече сте оставили своята следа в кариерния път и сте се доказала на работното място. Вероятно основателно вече не ви е страх да излезете в отпуск по майчинство, защото клиентите и колегите ви „знаят, че ще се върнете“. След раждането на детето много майки работят от вкъщи, ако професията им го позволява – лукс, който едва ли младите майки могат да си позволят много често, докато още се доказват.

Семейните взаимоотношения: Вероятно родителите ви вече са пенсионирани или им предстои скорошно пенсиониране, което значи, че можете да разчитате на помощ от тяхна страна. По-голямата част от жените над 35 години са омъжени, така че в идеалния случай се радвате и на емоционална и физическа подкрепа от партньора си. Около вас сигурно има приятели, които вече са отгледали децата си и се учите от грешките и примерите им.

Заобиколена от други майки, ще се радвате на общност от жени, които откриват майчинството наред с вас. Не сте единствената, която е оставила майчинството на заден план, докато успеете да завършите образованието си и да се реализирате на работното място, за да можете да се посветите изцяло и на тази нова роля като майка.

Ако сте на възраст над 40 години

Тялото ви: Ражданията на възраст над 40 години са се увеличили значително спрямо 1990-та година, но въпреки това, обаче една трета от жените на тази възраст се борят с безплодие. Рискът от гестационен диабет става три до шест пъти по-висок. Но има и една добра новина: жените, които раждат за първи път на възраст над 40 години, имат средно по-дълга продължителност на живота, вероятно като резултат от по-честия досег до здравна грижа и финансовата стабилност.

Според някои фитнес инструктори, жената на 40 е качила около 18 килограма и е загубила около 2 килограма мускулна маса за последните десет години. Това забавя метаболизма и следователно става по-трудно да си върнеш теглото отпреди бременността.

Единственият начин да се справите е да поддържате строг режим на физически упражнения преди и по време на бременността, за да се преборите с усложненията, свързани обичайно с бременността на тази възраст, като гестационен диабет, уринарна инконтиненция и пролапс на матката.

На тази възраст е важно да помните, че вдигането и носенето на дете се счита за тежко тегло, особено ако не сте спортували до този момент! Повечето от майките в този възрастов диапазон ще влязат в менопаузата, когато децата им са тийнейджъри, което е двоен „хормонален шок“ за жената.

Бебето: Половината от бременностите след 40 завършват със спонтанен аборт, а рискът от хромозомни аномалии е почти двоен спрямо този при 35-49-годишни майки (сега той е 1 на 60 и 1 на 40 при 42-годишна възраст). Да се грижат за възрастните си родители ще е част от очакваните задължения на порасналите деца на тези майки. Облекчете ги отсега, като си направите дългосрочна живото- и здравна застраховка и се стараете да живеете здравословно. Търсете медицинска помощ своевременно.

Вашата зрялост: Майките на тази възраст следват философията „мога да имам всичко винаги“. Чувстват, че са постигнали всичко, което искат, преди да имат деца. Те се чувстват по-комфортно в кожата си и са много по-търпеливи отпреди, когато са били на 20 или 30.

Вашата кариера: Към този етап вече сте спестили достатъчно пари, за да си позволите да наемете помощ за дома или детето. Жените над 40 са майстори на управлението на времето и могат успешно да балансират между работа и кариера, което им помага с родителството.

Има данни, които показват, че жените, които са изчакали да станат майки на по-късен етап, е по-вероятно да се задържат на работа, защото част от майчинството е уговарянето на гъвкаво работно време или работа от вкъщи, както и адекватно заплащане. Но ако вече над 20 години работите, може би ви се иска да се оттеглите за известно време, да напуснете изцяло или дори да смените професионалното поприще.

Семейните взаимоотношения: По-възрастните майки често се чувстват по-изолирани и самотни, особено ако живеят далеч от центъра на града и най-вече ако останат вкъщи да гледат децата или детето. Имайте предвид това, ако решите да се местите да живеете другаде.

Бъдете готова, че решението ви да станете майка ще бъде обект на критика от познати и непознати и реплики като „Детето ще е абитуриент, а ти ще си на 60!“. Единственото и правилното нещо, което трябва да направите, е да ги игнорирате.

Вместо да се вслушвате в такива критики, научете се да отвръщате. Кажете колко ще обичате това дете и как ще го отглеждате с чувство за хумор в среда на грижа и много обич.

Направете каквото е необходимо за детето си, осигурете му добро образование, помислете и за завещанието си, създайте му спестовен влог и го сближете с важни за живота му хора, към които може да се обърне, ако вас ви няма.

Facebook коментари

Добави коментар